Bošnjački povratnici prevareni, spiskovi za donacije nastali na privatnim sijelima

„Dnevni avaz“ u posjedu je spiskova s imenima osoba s područja Srebrenice koje su, mimo javnog poziva, kandidirane za dodjelu donacija iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj. Spiskovi su općinskoj administraciji dostavljeni 5. aprila na daljnju proceduru.

Riječ je o raspodjeli 2.000.000 maraka koje je ovaj fond namijenio povratnicima u Srebrenicu. Zbog pokušaja netransparentne raspodjele prije nekoliko dana je javno reagiralo šest bošnjačkih odbornika u SO Srebrenica.

Zloupotreba donacije 

– Došli smo do spiskova za koje je Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine općine, u vašem listu tvrdio da ne postoje. Spiskovi su, nažalost, pravljeni na privatnim sijelima i zbog toga smo se obratili Ministarstvu za raseljena lica RS, koje je skupa s Općinom Srebrenica implementator ovog projekta – kazao nam je jučer odbornik u SO Srebrenica Zulfo Salihović.

zulfo-salihovic-u-srebrenici

Salihović: Spiskovi nauštrb sirotinje

Nakon što je grupa srebreničkih odbornika obavijestila Ministarstvo u Banjoj Luci o mogućnosti zloupotrebe podjele saudijske donacije, saznajemo, ministar za raseljene osobe RS Davor Čordaš odmah je reagirao prema Općini Srebrenica te zatražio da se sredstva iz Saudijskog fonda imaju dijeliti u skladu s ranije potpisanim sporazumom.

Raniji korisnici

– Na spiskovima do kojih smo došli nalazi se znatan broj ljudi koji su zaslužili donacije, jer su u teškoj potrebi. Ali, isto tako, na spiskove su, nauštrb brojne sirotinje, stavljeni mnogi  koji su ranije, po raznim osnovama, koristili donatorska sredstva, koji imaju zaposlenje… Među takvima se, naprimjer, nalazi suprug općinske odbornice, koja je ujedno i direktorica javne ustanove, a on, također, na budžetskoj plati. Imate slučajeve gdje se na dva različita spiska nalaze muž i žena kao kandidati za dvije različite mašine. Jednom takvom je svojevremeno iz donatorskih sredstava sagrađena kuća, koju je on ubrzo prodao i koji je do sada koristio razne donacije. To se ne smije dozvoliti – navodi Salihović.

srebrenica-spisak-2

Spiskovi pravljeni mimo javnog poziva i dostavljeni općinskoj administraciji 

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo za raseljene osobe RS zatražilo je od načelnika općine Srebrenica da radi transparentne raspodjele saudijske donacije raspiše javni poziv, a potom formira komisija koja će shodno kriterijima odabrati korisnike tih sredstava.

Grujičić: Raspisujemo javni poziv, svi će se moći prijaviti

Načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić jučer je u izjavi za naš list potvrdio da je tačno da postoje „neki spiskovi“, ali da su oni „preliminarnog karaktera“. Kazao nam je  da će već sutra biti raspisan javni poziv na osnovu kojeg će svi građani moći dostaviti prijave za dobivanje donacija iz Saudijskog fonda. Grujičić moli donatora za strpljenje i poručuje da će sredstva iz donacije „biti podijeljena transparentno i na osnovu jasnih kriterija“, a ne na osnovu nečijih želja.

grujicic

Grujičić: Spisak je preliminaran

– Žao mi je što se digla ovolika buka zbog ovog projekta, za šta, lično, nisam nimalo kriv – kazao nam je Grujičić.

Preuzeto sa : Avaz.ba

Back to top button