Domaće je najbolje: Potražite u trgovinama pomfrit proizveden u Srebrenici

Zahvaljujući zajedničkoj investiciji poduzetnika iz Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine, u Srebrenici „punom parom“ radi fabrika za proizvodnju pomfrita „Srebreničanka“.

 


pomfrit4

Vrijednost ulaganja dostigla je 4,5 miliona eura, a vlasnik većinskog kapitala je investitor iz Azerbejdžana.

-Fabrika, zasnovana na japanskoj tehnologiji proizvodnje smrznutog pomfrita, prostire se na 4.300 kvadratnih metara, a projektovani kapacitet, sa radom u dvije smjene, bit će dvije tone pomfrita na sat, odnosno 30 tona pomfrita dnevno. Očekuje se da će godišnja proizvodnja biti 7.500 tona pomfrita, a vrijednost te proizvodnje prelazit će 7,5 miliona eura, kaže Mevlida Rovčanin, direktorica marketinga i prodaje.

pomfrit1

Ona dodaje da se trenutni asortiman fabrike „Srebreničanka“ sastoji se od vrlo kvalitetnih proizvoda i to pomfrita, kriški krompira i pljeskavica krompira.

Ekonomska nezavisnost

-Svaki od ova tri proizvoda su vrhunske kvalitete i bez dodatka hemikalija, što naše proizvode čini prepoznatljivim po kvaliteti. Namjera rukovodstva fabrike je da proširi asortiman u što skorijem vremenu, ne samo u novim proizvodima od krompira već da uvede i program zamrznutog povrća, te će time postati prepoznatljiva u regionu i šire, nudeći kvalitetne prirodne proizvode. Posebno ističemo da proces proizvodnje je usklađen sa strogim euro-normama proizvodnje, te je uz posjedovanje labaratorije kvalitet proizvoda osiguran i garantovan, kaže Rovčanin.

mevlida-rovcanin

Fabrika trenutno zapošljava 35 radnika, te oko 700 kooperanata. U dogledno vrijeme očekuje se i povećanje broja zaposlenih za još 15. Osim na domaće, proizvodi „Srebreničanke“ plasiraju se i na inostrano tržište. Trenutno se 70 posto proizvodnje izvozi.

-Moramo naglasiti i ono najvažnije, a to je da fabrika „Srebreničanka“ pored svog poslovnog ima i humanistički pristup, jer omogućava žrtvama genocida da uz pomoć svog rada na svojoj zemlji žive život dostojan čovjeka i da steknu preduslove za ekonomsku nezavisnost, kaže Rovčanin.

Podrška povratnicima

Inače, za proizvodnju pomfrita pri kapacitetu 93-95 posto, sa radom u dvije smjene, tvornica ima potebu na godišnjem nivou osigurati 15.000 tona krompira za preradu.

pomfrit2

-Da bi podstakla zadruge, pojedince i kompanije da proizvode krompir odgovarajućeg kvaliteta i osobina, „Srebreničanka“ je poduzela ozbiljne korake na osiguravanju proizvodnje adekvatnog sadnog materijala. Krenulo se pravovremeno u aktivnosti stavljanja u funkciju Reprodukcionog centra na Sokocu, a paralelno s tim ostvarena je saradnja sa Poljoprivednim institutom iz Banja Luke. Za osiguranje stabilne baze sirovina u kontinuitetu, kompanija „Srebreničanka“ je u fazi potpisivanja ugovora sa komercijalnim bankama koje bi trebale povoljnim kreditnim linijama pratiti zadruge, farmere i preduzeća, pružajući im određenu pomoć u nabavci sjemena. Na ovaj način dat će se poseban doprinos povratničkim zajednicama i održivom povratku, te pružiti pomoći državi koja će zahvaljujući ovakvim projektim smanjiti izdvajanja za socijalne kategorije, pojašnjava Rovčanin.

pomfrit3

Sve ovo je preporuka da umjesto uvoznog, na policama trgovačkih centara potražite pomfrit proizveden u Srebrenici.

Podrška sa više adresa

Izgradnju tvornice podržala je Turkish Zirat banka i Ambasada Republike Turske u okviru projekta „Economic Empowerment of Srebrenica“. U okviru ovoga projekta podršku je pružila i Vlada Velike Britanije u nabavci opreme neophodne za pokretanje proizvodnje. Podršku su također pružila Općina Srebrenica prilikom osiguravnja dokumentacije i zemljišta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, UNDP, itd. U toku su pregovori sa kompanijama iz zemalja ex-Jugoslavije o plasmanu pomfrita iz Srebreničanke na tržišta tih zemalja.

Bportal.ba

 

Back to top button