Kako dalje / Proizvodnja devastirana: Nakon snijega štete u voćnjacima i do 100 posto

Niske temperature i sniježne padavine koje su zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine u prošloj sedmici, nanijele su ogromnu štetu bh. poljoprivrednicima i domaćim proizvođačima. Uništene maline, trešnje, šljive, breskve

Poljoprivrednici u BiH još uvijek sumiraju štetu prouzrokovanu posljednjim mrazom, a kako je za Radiosarajevo.ba kazao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, uništeno je od 60 do 70 posto domaćih proizvoda.

Najviše je ugroženo voće, posebno maline. Kada je riječ o cijeni ovih proizovda sutra na domaćim pijacama, teško je govoriti, jer mi ovo što jedemo, jedemo samo uvozno. No, domaći proizvođači su praktično uništeni, ako država ništa ne poduzme”, poručio je Bićo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH ističe da na zemljišta bh. poljoprivrednika još niko od nadležnih nije izašao: “To je bila općinska dužnost, da po lokacijama izađu na teren, te naprave popis. No, do sada niko nije uputio ni onu ljudsku lijepu riječ, a da ne govorimo da su ispoštovali zakon, napravili popis, te poslali Civilnoj zaštiti. Postoje sredstva koja se izdvajaju, ali neće niko da proglasi stanje elementarne nepogode.”

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj su općinski službenici i predstavnici Udruženja voćara ovog entiteta već izašli na teren. Dragoja Dojčinović iz ovog udruženja za naš je portal naveo kako će uskoro biti formirana i komisija koja će na terenu utvrditi tačno stanje.

Prema prvim podacima, kako nam je otkrio, štete u voćnjacima su između 50 i čak 100 posto na pojedinim lokalitetima i bit će daleko veće nego prošle godine. Prošle godine, podsjetio je naš sagovornik, štete su bile samo na području Potkozarja, a sad je ipak zahvaćeno cijelo područje RS-a i FBiH.

“Maline su najviše nastradale i pod teretom snijega polomljene su tzv. rodne grančice. Tu imamo strahovito veliku štetu. To malinari mogu dijelom nadoknaditi, većom cijenom, ali nikada se ne može nadoknaditi potpuno”, kazao je Dojčinović.

Naglasio je kako je su šljive, trešnje, breskve, pa i kruške nastradale sto posto. Za jabuku je još rano govoriti, ali i ovdje je šteta najmanje 50 posto: “Prošle godine je šteta bila 25 miliona KM, a ove godine, ako bude 50 miliona KM, mi ćemo biti jako zadovoljni.”

I on nije mogao procijeniti koliko će šteta utjecati na cijene ovih proizvoda u narednom periodu, ali je poručio: “Ako bude još vremenskih loših dana – a najavili su ih – imat ćemo dodatne štete na našim zasadima i biljkama i onda ćemo imati katastrofu.”

Radiosarajevo.ba

Back to top button