Okončan uviđaj u Bingu: Istraga usmjerena na ljudski faktor

Mostar, BiH - 23. april 2017:Zgarište tržnog centra „Bingo“ u Mostaru koji je sinoć za nešto više od sat vremena do temelja izgorio još uvijek osiguravaju vatrogasci i policija, jer unatoč kišnom vremenu još uvijek tinja vatra na zgarištu objekta ( Zeljko Milicevic - Anadolu Agency )

Dvodnevni izviđaj na mjestu potpuno izgorijelog Tržnog centra Bingo u Mostaru danas je završen, dok su svi izuzeti tragovi poslani na vještačenje potvrdio je za Oslobođenje glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Istražitelji i dalje isključuju mogućnost podmetanja požara, pa je istraga usmjerena na ljudski faktor, odnosno nepažnju, kao i na mogući kvar na električnim instalacijama u skladištu, gdje je i locirano žarište.

Osoblje Binga koje je u momentu izbijanja požara bilo u objektu, kao i brojni kupci, redom će biti salušani. Osim poduzeća Bingo, u požaru su oštećene još četiri privatne kompanije koje su unutar tržnog centra bile iznajmile prostore, a riječ je o trgovini mobitela, zavjesa, stolarije i kozmetike.

Brzo širenje vatre na objekt veličine od gotovo 3.000 kvadratnih metara stručnjaci vide u činjenici da se radilo o lako zapaljivim stvarima, a vatra se munjevitom brzinom širila preko panela i pregradnih zidova ispunjenih pur pjenom koja gori poput benzina.

Istraga se, prema Marićevim riječima, može odužiti. Iz Civilne zaštite HNK-a saopštili su da je profesionalna vatrogasna brigada na mjesto požarišta, gdje se još dimi, uspostavila dežurstvo budući da u ruševinama Binga i dalje postoji mogućnost vatrogasnih intervencija, a i bojazan od pucanja plinskih boca, objavilo je Oslobođenje.

(TIP/Foto: Anadolija)

Back to top button