Makedonski MUP uhapsio osam osoba, oglasili se i čelnici Kosova

Najmanje osam osoba je uhapšeno, a 83 su zatražile ljekarsku pomoć nakon sinoćnjih nereda i nasilja unutar makedonskog parlamenta, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje.

FOTO: ANADOLIJA

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Jordan Lamanoski na konferenciji za novinare u Skoplju kazao je kako je “na osnovu snimaka i ostalih dokaza uhapšeno najmanje osam osoba, zbog sumnje da su povezani sa sinoćnjim neredima u parlamentu”, javlja Anadolija.

Naglasio je kako je na protestima ispred parlamenta sinoć bilo oko 5.000 osoba.

– Medicinska pomoć je pružena za najmanje 83 osobe, među njima 25 policajaca, tri zastupnika parlamenta, jedan novinar – rekao je Lamanoski.

Podsjećamo, pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale su u prostorije parlamenta Makedonije nakon što su zastupnici parlamentarne većine izabrali poslanika DUI-ja Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

Nakon što je saopćeno da je Xhaferi izabran za predsjednika parlamenta, pristalice VMRO-DPMNE-a su ispred parlamenta započele proteste.

Premijer Kosova, Isa Mustafa čestitao je danas Talatu Xhaferiju na izboru za predsjednika Skupštine Makedonije, izrazivši uvjerenje da će Makedonija konsolidovati svoje demokratske institucije poštujući jednaka prava za sve njene građane.

Mustafa je na svom Facebook profilu naglasio da je Makedonija zemlja i albanskih građana, isto koliko je i makedonskih i drugih.

– Svi mi na Zapadnom Balkanu još uvijek liječimo rane rata, nasilja i neprijateljstava, i zato treba izbjegavati sve loše u izgradnji naše evropske i euroatlantske budućnosti – napisao je Mustafa.

Putem Facebooka je i predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli uputio čestitke Xhaferiju, naglasivši uvjerenje da će tamošnji Albanci “nastaviti da sa svojom političkom i građanskom zrelošću igraju konstruktivnu ulogu značajnu za funkcionisanje demokratskih institucija i za euroatlantski put Makedonije”.

Na dešavanja u Makedoniji reagovao je predsjednik Kosova, Hashim Tjaci koji je pozdravio izbor novog predsjednika makedonskog Sobranja, ali je i apelovao da se svi suzdrže od nasilnih djela. On je na svom Facebook profilu naveo da je “stabilnost i funkcionisanje demokratskih institucija Republike Makedonije u interesu njenih građana i cijelog regiona”.

– Naravno da je za Albance u Makedoniji sprovođenje Ohridskog sporazuma pravi okvir koji osigurava demokratsko funkcionisanje susjedne zemlje, koju bih želio da vidim što prije pridruženu NATO-u i u EU – napisao je Thaci.

faktor.ba

Back to top button