Prvi maj u BiH: 500.000 nezaposlenih, 650.000 penzionera, radnici bez prava…

Upravo oni koji su radni vijek proveli u BiH danas su na marginama društva

Krajem marta u Bosni i Hercegovini je bilo 501.522 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio je 747.516 krajem februara, a broj penzionera u našoj zemlji je veći od 650.000. Upravo oni koji su radni vijek proveli u BiH danas su na marginama društva. piše agencija Patria.

I dok se u svijetu 1. maj obilježava protestima sjećajući se demonstracija u Čikagu 1886.godine gdje je 40.000 radnika tražilo tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja ubijeno je šest, a povrijeđeno pedesetak radnika u intervenciji policije, u BiH na radnička prava upozoravaju sindikati te će danas biti organizirani protesti u Banja Luci. No, masovnih protesta za 1. maj u BiH već godinama nema.

U Sarajevu danima pred zgradom Vlade FBiH borave bivše radnice Borca koje su zaradile svoju penziju, ali dugovanja za doprinose nema ko izmiriti. Svoja prava bile su prinuđene tražiti pod otvorenim nebom i hladnom betonu. Još se ne nazire rješenje za ove obespravljene radnice.

Osnovna simbolika 1. maja u BiH već odavno se već izgubila.

DEPO PORTAL

Back to top button