Ivanić: “Dobrovoljačka jedan od najvećih zločina u BiH!?”

On je istakao da su dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine jedan od simbola početka rata u BiH.

“Bez obzira na brojne dokaze slučaj ‘Dobrovoljačka’ nikad nije dobio sudski epilog. To pokazuje licemjerstvo međunarodne politike i pravosuđa u BiH”, naglašava Ivanić.

On kaže da su porodice poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženju sutra u federalnom Sarajevu.

“Počast ubijenim odati ćemo tamo gdje možemo. Moj izaslanik sutra će prisustvovati obilježavanju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će odati počast nedužno stradalim vojnicima i civilima”, rekao je Ivanić, prenijela je “Srna”…

Publicista i saradnik Instituta zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Avdo Huseinović kaže da Ivanić zaboravlja da je komadant 2. vojne oblastii general JNA Milutin Kukanjac davno otkrio da je u Dobrovoljačkoj stradalo šest ljudi iz konvoja u kojem se nalazila 261 osoba. Podsjeća i da je i Haški tribunal djelovanje sarajevskih branilaca okarakterisao kao legitimno.

“Uz kanonadu prejake srbijanske medijske artiljerije, dozvolili smo instalisanje tzv. ‘slučaja Dobrovoljačka’. Ima ‘slučaj Dobrovoljačka’, nema ‘slučaja napada na Predsjedništvo RBiH od strane agresorske Vojske Jugoslavije’, nema ‘slučaja otmice predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića'… Još nešto, danas se, uglavnom, spominju poginuli pripadnici agresorske vojske koji su poginuli 2.maja 1992.godine u napadu na Sarajevo i onih četvero koji su poginuli u incidentu u ‘Dobrovoljačkoj’, u koloni koja je vodila otetog predsjednika Izetbegovića”, kaže Huseinović i dodaje:

“Mora se znati, da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo četvero, a dvoje kod Ali-pašine džamije, u autu, koje je napustilo kolonu i krenulo prema Vojnoj bolnici. Tu je poginula i Bošnjakinja Nurmela Šuko. Niko ne priča o tome koliko je za ta dva dana ubijeno građana Sarajeva.”

Haber.ba

Back to top button