Cavusoglu: U EU su shvatili da su napravili grešku prema Turskoj

Cavusoglu: U EU su shvatili da su napravili grešku prema Turskoj
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je za tursku televiziju “A Haber” kazao da se pojedini evropski lideri na marginama predstojećeg aamita NATO-a u Briselu žele sastati sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako postoji mogućnost da nakon samita NATO-a bude održan i samit između Turske i Evropske unije (EU), napominjući da će uskoro Tursku posjetiti stručnjaci iz Brisela kako bi se provele potrebne pripremne aktivnosti prije samog održavanja samita.

“Na samitu NATO-a 24.-25. aprila prisustvovat će i lideri EU. Na margini samita će biti održani brojni sastanci. Nakon toga će biti održan veliki samit Turske i EU. Vrijeme održavanja tog samita će biti poznato nakon niza sastanaka koji će biti održani na marginama samita NATO-a. Znači, datum tog samita još nije poznat”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je da su u Evropskoj uniji shvatili da su napravili grešku u odnosima prema Turskoj.

“Shvatili su da su pogriješili. Čak su mi njihovi pojedini ministri vanjskih poslovi na Malti rekli:'Mi smo pogriješili. Šta da uradimo kako bi ispravili grešku?'”, kazao je turski šef diplomatije.

Napomenuo je da Turska nema problema sa Evropskom unijom.

“Zašto bi iz čistog mira bili neprijatelji ili zašto da imamo problem sa zajedničkim vrijednostima Evrope u koje i sami vjerujemo? To su i naše vrijednosti. Niko nema monopol nad demokratijom, ljudskim pravima i slobodama. Jedini problem je u pristupu EU”, rekao je Cavusoglu.

(Vijesti.ba / AA)

Back to top button