Kako će vrh SDA opstruirati finansiranje kluba “četvorke”

ANALIZA Šta odbjegli i izbačeni poslanici odnose sa sobom

Najava Senada Šepića, poslanika u Predstavničkom domu BiH, da će s još trojicom dojučerašnjih SDA kolega koji su istupili iz Kluba SDA, Salkom Sokolovićem, Šemsudinom Mehmedovićem i Sadikom Ahmetovićem, formirati novi klub, mogla bi dodatno iskomplicirati odnose u stranci.

Prvi slučaj 

Naime, iako Poslovnik o radu Predstavničkog doma BiH propisuje da klub mogu osnovati najmanje tri poslanika, sadašnja situacija je presedan u dosadašnjem stranačkom djelovanju u Parlamentu BiH. Zato je upitno kako će i hoće li novi klub bez problema ostvariti prava koja im propisuje Poslovnik.

Među tim pravima je i dobivanje klupskih prostorija u Parlamentu BiH, te određenih novčanih sredstava koja pripadaju svakom stranačkom klubu.

faksimil-sda-cetvorka

Faksimil Pravilnika Administrativne komisije: Nije predviđeno plaćanje poslanika kada napuste klub

No, pitanje je hoće li sad već bivši SDA-ovi poslanici ta prava realizirati bez problema. Naime, kako saznaje „Avaz, vrh SDA već sada smišlja kako da oteža „četvorki“ finansijsku konstrukciju neophodnu za djelovanje kluba. Tako će, prema našim saznanjima, biti pokušaja da se članovima novog kluba u formiranju ospori pravo na finansiranje i to na osnovu jedne odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove. U toj se odluci navodi da ukoliko „poslanik istupi iz političke stranke u toku mandata, da mu u tom slučaju ne pripada pravo na raspodjelu sredstava.“

To će biti osnov da se Šepiću i ostalima pokuša onemogućiti efikasno djelovanje u Parlamentu BiH uprkos tome što Poslovnik predviđa mogućnost formiranja kluba i osiguranja sredstava, te što Komisija nikada nije donijela odluku o tome na koji način će se postupati ukoliko iz jedne stranke istupi više poslanika i pri tome još odluče formirati novi klub.

Koliko novca

Inače, očekuje se da će novoformirani klub dobiti oko 70.000 KM. Naime, Klub SDA će ostati bez 40.000 KM, jer stranka na godišnjem nivou za svakog poslanika pojedinačno dobiva 10.000 KM.

Uz tih 40 hiljada „četvorka“ „u miraz“ u novi klub nosi i dodatna sredstva po osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka, na osnovu kojeg, naprimjer, Klub SDA ima na godišnjem nivou u Predstavničkom domu 23.750 KM.

Ovi iznosi nisu ni u kakvoj vezi s primanjima koja poslanici ostvaruju za rad u Predstavničkom domu, nego su predviđena za materijalne i druge troškove kluba.

Također, saznajemo da će se novom klubu pravo pokušati osporiti i proizvoljnim tumačenjem poslovničkih odredbi da se podrazumijeva da se klubovi mogu formirati „na početku mandata“, odnosno pri konstituiranju Doma, a ne kasnije.

Nove rasprave

Formiranje novog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH vjerovatno će uzrokovati brojne i dugotrajne rasprave o još jednom pitanju koje nije ni od kakvog interesa za građane. Tek po njihovom okončanju i detaljnom razjašnjenju suprotstavljenosti odredbi Poslovnika Predstavničkog doma i odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove, znat će se hoće li novi klub ostvariti pravo i na kolike novčane iznose.

Avaz.ba

Back to top button