I OVO JE BIH: Demobilisani borac Armije RBiH: Spava pod vedrim nebom, pati od teške bolesti, nema novca za hranu…

 

Dokazani ratni heroji i branitelji, koji su svoju mladost dali za BiH, danas, uglavnom, žive na rubu egzistencije, bez doma, posla i pomoći.

Demobilisani borac Armije RBiH Ajet Mamuti godinama živi pod vedrim nebom, a u hladnim danima sklonište pronađe u podrumima, haustorima i šupama.

– Trenutno se nalazim u izuzetno teškoj situaciji, bolest koja mi je dijagnosticirana prije dvije godine me sprečava da obavljam bilo kakve poslove, kako bih imao novca barem za hranu. Do nedavno sam svoju egzistenciju obezbjeđivao cijepajući drva, ali sada zbog teških psihičkih problema PTSP ne mogu da radim – kazao je Mamuti.

Borio se za BiH od prvog dana, od 16. aprila 1992. do 22. aprila 1996. godine, u ratu je ranjavan dva puta, a sada je jedan od mnogih boraca koji žive teškim životom.

– Država za koju sam se borio potpuno me izdala. Ne želi da zna da sam bio njen pripadnik armije – kazao je naš sagovornik.

Obraćao se boračkom udruženju, međutim, kako je kazao za “Avazov” portal, nema koristi. Trenutno se hrani u javnoj kuhinji.

Svi koji mogu pomoći mogu ga dobiti na broj mobitela : 062/806-825.
Broj njegovog žiro računa u “Raiffeisen banci” je: 1610000000000011 

IZVOR: avaz.ba

Back to top button