Nema zime za Inzka: Možete li pretpostaviti koliki je budžet OHR-a?

Budžet Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za budžetsku 2016/17. godinu iznosi blizu šest miliona eura.

Budžet kojim raspolaže OHR u periodu od 1. jula 2016. do 30. juna 2017. godine iznosi ukupno 5,999 miliona eura, odnosno oko 12 miliona konvertibilnih maraka. Iako je Uredu visokog predstavnika posljednjih godina smanjen proračun, kao i broj zaposlenih, mjesečna primanja uposlenika ove institucije i dalje su na zavidnom nivou.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u BiH je stigao 2009. godine, a plaća mu je u to vrijeme iznosila nevjerovatnih 25.000 eura. Nakon što je bio izložen višegodišnjim kritikama bh. javnosti zbog enormno visokih primanja koja, prema mišljenju mnogih, nisu bila u skladu sa rezultatima njegovog rada, Inzko se prije tri godine odrekao dijela svoje plaće. Premda su pojedini mediji objavili da je visoki predstavnik odlučio samom sebi “skresati” plaću za četiri petine, te da sada mjesečno dobija “skromnih” 5.000 eura, iz OHR-a ovu informaciju nikada nisu potvrdili, ni demantirali.

Inače, šesterica visokih predstavnika koji su prije Inzka imali mandat u BiH svoj angažman na toj funkciji su izdašno naplatili. Prvi od njih, Šveđanin Carl Bildt, za godinu i po dana koliko je proveo u BiH zaradio je 450.000 eura, a približno isti iznos inkasirali su i Christian Schwarz-Schilling i Miroslav Lajčak.

Španac Carlos Westendorp, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao od juna 1997. do jula 1999. godine, zaradio je ukupno 625.000 eura, a Wolfgang Petritsch je za 32 mjeseca koliko je proveo u našoj državi dobio oko 800.000 eura.

Najveća primanja ostvario je britanski političar Paddy Ashdown – ukupno 1.100.000 eura, ili blizu dva miliona i dvjesto hiljada konvertibilnih maraka. Ashdown je na dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH imenovan u junu 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do januara 2006.

Rad OHR-a finansira se većinom iz sredstava Evropske unije (53 posto), a u kreiranju budžeta učestvuju i SAD sa 22 posto, Japan (10 posto) i Rusija (četiri posto), te ostale zemlje članice Vijeća za implementaciju mira.

Faktor.ba

Back to top button