Prijeti li smrtonosna igrica djeci u BiH?

Na internetu se pojavila nova opasna igrica po imenu “Plavi kit”, koja prijeti sigurnosti djece i tinejdžera, zbog koje oni u konačnici počine samoubistvo.

“Plavi kit” ili “The Blue Whale Challenge” je igrica koja navodno potiče iz Rusije, a mediji u susjednoj Hrvatskoj pišu da su djeca u ovoj zemlji primala naredbe da izvrše opasne i smrtonosne zadatke! Prijeti li “Plavi kit” i bosanskohercegovačkim tinejdžerima?

Sve počinje hashtagovima kao što su #f58, #f57, #wakemeup420 – ili “probudi me u četiri i dvadeset”, koji se unose na društvene mreže. Djeca u inbox 50 dana dobivaju zadatke – od najjednostavnijeg ucrtavanja kita na ruku do saomoubistva. Internet je već pun jezivih zadaća.

O saomobistvima su pisali svjetski mediji, a i djeca u Hrvatskoj otkrila su da su dobivala zadatke. I Tužilaštvo BiH i FUP kažu kako nema dokaza da su mladi Bosanci i Hercegovci igrali “Plavog kita”. No, nema ni dokaza da su djeca sigurna.

Stručnjaci za cyber kriminal kažu da ako se radi o masovnijem broju, onda je teško da jedna ili više osoba to koordinira. Postoje operativni sistemi, koji imaju mogućnost podešavanja roditeljskih kontrola i oni omogućavaju roditeljima da kontrolišu neke aspekte dječjeg ponašanja na internetu, piše N1.

Međutim, upozoravaju da bi dječija nadmoć u informatičkoj pismenosti mogla bi biti mač sa dvije oštrice, jer se potpuno gubi razlika između stvarnog i virtualnog svijeta.

Back to top button