Suspendira se Schengenski sporazum o slobodnom kretanju!

Italija od srijede na svojim vanjskim granicama privremeno suspendira schengenski režim zbog samita G7 u Taormini, na kojemu se očekuje i američki predsjednik Donald Trump.

“Italijanski organi će opseg graničnog nadzora pri ulasku u zemlju i izlasku iz nje prilagođavati trenutnoj situaciji, a očekuju se selektivne kontrole na samoj granici ili uz nju”, objavilo je slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Kontrole će biti ciljane, a ne sistemske, navodi MUP i poziva građane da provjere svoje putne isprave. Mjere privremene obustave Schengena italijanske vlasti primjenjivat će od 10. do 30 maja.

Povremeni zastoji i čekanja, preusmjeravanja i prometna ograničenja mogući su na glavnim cestovnim i željezničkim linijama, a prvenstveno na graničnim prijelazima Fernetiči i Vrtojba, gdje od ulaska Slovenije u Schengen 2007. godine nema redovne policijske kontrole.

U slovenskoj policiji ističu da je riječ o privremenoj obustavi režima slobodnog kretanja unutar zone Schengena te da eventualno produženje graničnog nadzora na granici s Italijom, kakvo je nedavno ishodila Austrija na granici sa Slovenijom zbog sigurnosnih rizika i migracija, nije moguće ni predviđeno propisima.

Avaz.ba

Back to top button