Problemi u BiH: Opet nema pasoša!

Građani Bosne i Hercegovine ponovo ne mogu doći do pasoša! Nakon što su prije mjesec zbog raspisivanja tendera za nabavku novih knjižica u potpunosti bili uskraćeni za ovaj dokument, već nekoliko dana suočavaju se s istim problemom.

Kako se bliže ljeto i sezona godišnjih odmora, na šalterima za izdavanje pasoša povećane su gužve koje uminu tek u poslijepodnevnim satima, a sve su češće pritužbe građana da na ovaj dokument čekaju i duže od mjesec i po.

Planirao na odmor

U to smo se uvjerili jučer u sarajevskom odjelu MUP-a. Građani su od ranih jutarnjih sati pristizali na šalter očekujući da će dobiti pasoš, ali je samo rijetkima bio gotov. Kako nam je kazao Abdulah Ademi, koji živi na Pofalićima, zahtjev za novi pasoš predao je krajem marta.

– Ništa, evo drugi put dolazim i još nije gotov. Prvo su mi rekli da dođem za 20 dana, a onda me vratili neobavljena posla. Evo sam opet došao i opet nije gotov. Planirao sam za vikend otići na odmor, ali ništa ni od toga – kazao je razočarani Ademi.

U sličnoj se situaciji našao i Besim Šahman. Kako nam je rekao, zahtjev za novi pasoš predao je 11. aprila, ali i on je jučer šalter napustio praznih ruku.

sahman-1

Šahman: Sreća pa ne žurim

– Kada sam predao zahtjev, rekli su mi da dođem za 30 dana i ja sam došao. Međutim, momak koji radi na šalteru rekao mi je da još nije gotov te da dođem krajem iduće sedmice – rekao je Šahman.

Još prije 15 godina, „Dnevni avaz“ je u nekoliko navrata u istraživačkim tekstovima jasno ukazao da projekt CIPS od starta prate kontroverze i da se sumnja na koruptivne aktivnosti i netransparentnost u procesu dodjele poslova u vezi s dokumentima.

Višemilionski poslovi

Naša novina još 2002. je ukazivala na kršenje Zakona o sukobu interesa, a u julu te godine razotkrivena je afera CIPS koja se dovodila u vezu sa štimanjem nabavke i štampanja identifikacionih dokumenata u BiH. Tadašnji ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija u višemilionske poslove u projektu CIPS uveo je svoje bliske prijatelje, braću Mirka i Miodraga Škrbića.

pasos-novi

U međuvremenu, Lagumdžija je nestao s političke scene, a braća Škrbić prestala su se spominjati u javnosti, iako se za jednog od njih tvrdi da je vlasnik firme koja i danas učestvuje u štampanju dokumenata za bh. građane. Nadležnosti CIPS-a prešle su na Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), koja je osnovana 2008. godine.

U BiH je vađenje dokumenata izazov

Više sreće jučer je imao Mesud Haseta, koji je sav sretan napustio prostorije MUP-a s pasošem u ruci. Rekao nam je da je zahtjev predao 1. aprila i da su mu na šalteru rekli da dođe za mjesec.

haseta-1

Haseta: Dobio pasoš

– Zbog praznika tek sam danas (jučer, op. a.) došao i pasoš je gotov. Čitao sam u novinama da ljudi čekaju i duže od mjesec. Kod nas je vađenje svakog dokumenta izazov – kazao je Haseta.

 

Avaz.ba

Back to top button