FOTO Iz Tuzle ispraćena tijela ubijenih bratunačkih civila: U povorci i tabut dva dana stare bebe

Učenici tuzlanskih srednjih škola, rodbina i brojni prijatelji, ispratili su u četvrtak 11. maja 2017. tužnu povorku sa tijelima sedam ubijenih bratunačkih civila, kojima će u petak 12. maja 2017. na mezarju Veljaci kod Bratunca, biti klanjana kolektivna dženaza.

 

Kolona vozila, koja je krenula iz Komemorativnog centra Tuzla prolazeći kroz ovaj grad, ispraćena je tišinom i fatihama građana koji su zaustavljali vozila i odavali počast stradalim civilima.

Na tabutima su ispraćena tijela sedam žrtava: Rešada Salihovića, Rame Hasanovića, Šahbaza Sinanovića, Mirsada Memića, Šabana Salkića i Samira Ibiševića, ubijenih tokom etničkog čišćenja Bratunca 1992. godine, te tijelo dva dana stare bebe Emira Suljića.

Mali Emir je stradao nakon prijevremenog rođenja, kada ga je majka pod teškim stresom, usljed nepodnošljivog straha od granatiranja i neprestanih napada pješadije Vojske RS i JNA na civile u podnožju planine Udrč, rodila u sedmom mjesecu trudnoće. Nedostatak osnovnih medicinskih potrepština i mogućnosti da se djetetu pomogne doveli su do njegove smrti. Emirovo tijelo će biti sahraneno nekompletno.

U popodnevnim satima Bošnjaci Bratunca dočekali su tijela žrtava na mezarju Veljaci. Proučeni su Ja-sin i Tewhid u novosagrađenoj Musali .

Jedanaesta kolektivna dženaza bit će klanjana za osam žrtava. Tijelo Zaima Husejnovića ukopano je ranije pod oznakom N.N. a u međuvremenu je izvršena njegova identifikacija. Dženaza će u petak 12. maja biti klanjana iza džuma-namaza u Veljacima kod Bratunca, a dženazu će prevoditi Ismail-ef. Smajlović, izaslanih reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Bportal.ba)

 

Back to top button