ODRASTANJE BEZ BRAĆE I SESTARA MOŽE UTJECATI NA RAZVOJ VAŠEG MOZGA, EVO ZAŠTO SU JEDINCI DRUKČIJI

Svi oni koji su odrasli bez braće sigurno su u životu poželjeli imati bar jednog bracu ili seku s kojim bi dijelili sve predivne i one manje divne trenutke. Međutim, priroda ne daje svima isto, a ‘usamljenički’ život također ima neke prednosti – roditeljska pažnja vrti se oko vas, nemate pritisak da morate biti bolji od brata ili sestre, u kasnijim godinama nema spora oko nasljedstva.

Osim toga, nedavno istraživanje u Kini tvrdi da su jedinci kreativniji i to zbog toga što im se mozak razvija na drukčiji način nego kod onih koji su odrasli u većoj obitelji, ali zbog toga su i manje društveni.

Struktura mozga je drukčija

Znanstvenici su ovim istraživanjem željeli otkriti ima li razlika u ponašanju jedinaca i pojedinaca s braćom neurološku osnovu i kako različita obiteljska okruženja utječu na strukturni razvoj dječjeg mozga.Na uzorku od 250 ispitanika, od kojih su polovica bili jedinci, proučavali su njihove moždane aktivnosti te testirali njihovu osobnost, inteligenciju i kreativnost, piše Net.hr.  Rezultati su pokazali da su jedinci pokazali bolje rezultate u kreativnosti od onih s braćom, ali lošije u socijalnim vještinama.

Skenovi mozga također su pokazali da su moždane strukture između ove dvije grupe bitno drukčije.Naime, jedinci imaju više sive tvari u parietalnom režnju koji je odgovoran za mentalnu fleksibilnost i maštu, a manje u srednjem prefrontalnom režnju koji je, možete zaključiti, povezan s međuljudskim odnosima.

Što ovo točno znači?

Bez obzira su jedinci kreativci i mogu briljirati u tom području, može im nedostajati empatije i socijalnih vještina koje se razvijaju u ranim godinama upravo povezivanjem s braćom i sestrama.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

 

Back to top button