Njemačka nastavlja pomagati deminiranje u BiH: Obezbjeđeno gotovo 400.000 eura

Njemačka nastavlja pomagati deminiranje u BiH: Obezbjeđeno gotovo 400.000 eura

Njemačka je ponovo potpisala ugovor s „Norwegian People’s Aid“ (NPA) i time nastavlja pružati podršku humanitarnom deminiranju u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann, jučer je s direktorom nevladine organizacije Norwegian People’s Aid“ (NPA) Darvinom Lisicom potvrdila nastavak dugogodišnjeg angažmana Njemačke u oblasti humanitarnog deminiranja potpisivanjem još jednog ugovora u visini od gotovo 400.000 eura, navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Nevladina organizacija „Norwegian People’s Aid“ (NPA) može s tom podrškom nastaviti aktivnosti deminiranja na području Doboja/Usore, gdje je s čišćenjem tamnošnjih sumnjivih lokacija počela već prije dvije godine. U ovoj godini će se realizirati projekti čišćenja i u općinama Petrovo i Gračanici.

Zahvaljujući ovoj finansijskoj donaciji, „Norwegian People’s Aid“ (NPA) može deminirati još jedanaest lokacija koje je Njemačka ambasada već obišla i izvršila odabir lokacija.

Savezna Vlada Njemačke je od 1997. godine stavila na raspolaganje gotovo 33,5 miliona eura za humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

avaz.ba

Back to top button