ZNATE LI KO JE BIO FIKRET HODŽIĆ?

ZNATE LI KO JE BIO FIKRET HODŽIĆ?

Da li se sjećate Fikreta Hodžića? Da li znate ko je on bio? Da li znate da je Fikret Hodžić 80-tih godina bio višestruki prvak bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu? Da, Fikret je bio šampion koji ne smije biti zaboravljen kao ni svi ostali ubijeni Kozarčani odakle je rahmetli Fikret Hodžić.
Rođen je 26. juna 1953. godine u Trnopolju, opštini Prijedor. Svoju karijeru započeo je 1973. godine a njegov uzor bodibuilding-a bio je Franco Columbu. Od 1976. godine pa sve do 1991. godine, Fikret Hodžić bio je 15 puta prvak bivše Jugoslavije.

Iz prijedorskog kraja posebno među povratnicima i prijedorčanima u dijaspori dolaze samo riječi hvale o ovom čovjeku, te bi bilo žalosno ne podsjetiti na njegov lik. Fikret Hodžić bio je dobar komšija, dobar poznanik i još bolji prijatelj. S obzirom da je bio omiljen u svom kraju i da je dio društvene naravi te da je svima činio samo dobro i humano, niko nije mogao očekivati da bi mu se sudbina mogla odviti tako krvavo tokom napada na Kozarac i Trnopolje u ljeto 1992. godine. Nažalost, njegova sudbina je prošla kroz ruke njegovih dželata te je Fikret Hodžić mučki ubijen.

10288728_653209968140566_5240783342435649761_nFikreta Hodžića, šampiona, kukavički ubili su četnici. Ubijen je na svom kućnom pragu u Trnopolju potpuno nenaoružan 24. juna 1992. godine a njegove pehare, priznanja, zahvalnice i nagrade četnici su spalili očito sa velikim zadovoljstvom. Fikret je bio jedan od 2400 civila Kozarca i okoline koje su četnici pobili na zvjerske načine u samo nekoliko dana. Poznato je da se i danas otkrivaju masovne grobnice na ovom dijelu naše zemlje i da će zasigurno još njih nekoliko biti pronađeno.

U Sanskom Mostu danas postoji “Udruženje Body bylding klub FIKRET HODŽIĆ”. Nažalost, tragedija u porodici Hodžić nastavila se i 2000. godine kada je u pucnjavi ubijen njegov sin Džemal Hodžić u 20-toj godini života.

Ime Fokreta Hodžića još uvijek je prisutno među profi bidybilderima u BiH ali i u regiji. Takođe, s velikim poštovanjem njegovo ime se jako često spominje i u Srbiji koja je izvršila agresiju na Republiku BiH ali se naravno nikako ne spominje žašto i kako je Fikret ubijen. Međutim, za cijelu BiH i za region pa i u Srbiji, Fikret Hodžić će ostati legenda bodybildinga.

FikretHodzic1Internacionalne kompeticije Fikreta Hodžića:

* 1981
European Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 2nd
World Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 3rd
* 1982
European Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 5th
World Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 4th
* 1986
European Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 4th
* 1987
Mr Universe – NABBA, Short, 6th
* 1989
World Amateur Championships – IFBB, LightWeight, 13th

DA SE NIKADA NE ZABORAVE AGRESIJA I GENOCID TE UBIJANJE NEDUŽNOG NARODA RBiH

AntiDayton pokret

Back to top button