Pripreme za uvođenje 4G mreže: Testna faza bi mogla početi od ljeta ove godine

Korisnici mobilnog interneta u BiH bi 4G mrežu mogli početi koristiti već u toku ljeta ove godine. Do tada bi, kako smo uspjeli saznati od naših izvora, Regulatorna agencija za komunikacije mogla izdati prve dozvole za testni period korištenja 4G mreže, dok bi stalne dozvole trebale biti izdate do kraja ove godine.

– Prije nego što počne procedura izdavanja dozvola potrebno je utvrditi pravila za njeno izdavanje, odnosno utvrditi cijenu dozvole, period na koji će dozvole biti izdate, način naplate kao i raspodjelu sredstava. Potrebno je odrediti i precizne blokove frekvencija koji će biti dodijeljeni operaterima, odnosno trima telekom kompanijama u BiH. Ono što je za sada poznato je da će cjelokupan frekventni spektar za 4G mrežu biti podijeljen na tri jednaka dijela i dodijeljen trima dominantnim telekom operaterima BH Telecomu, Eronetu i M.telu – saznali smo od naših izvora bliskih RAK-u.

Osnovni preduslov za dodjelu kako stalne, tako i dozvole za testno emitovanje signala 4G mreže, je podjela cijelog frekventnog spektra na blokove koji će biti dodijeljeni svakom od operatera. Naime, da bi svaki od operatera mogao “pustiti“ signal u upotrebu, mora znati koju frekvenciju smije koristiti.

– Što se tiče telekom operatera, oni već posjeduju potrebnu tehnologiju za emitovanje 4G signala korisnicima i sada samo čekaju da RAK i Vijeće ministara okončaju svoj dio posla – saznajemo od naših izvora.

Što se tiče perioda na koji će dozvole biti izdate, pretpostavlja se da će to biti rok između 10 i 15 godina. Dozvola koja bi bila kraća od 10 godina ne bi se isplatila telekom operaterima, jer u tom periodu ne bi mogli ostvariti prihod koji bi “pokrio“ ulaganja.

Na cijenu dozvole će utjecati više elemenata, ali će kao osnova biti korištene cijene dozvola u zemljama regiona. Osim toga, na visinu cijene će utjecati i period na koji će biti izdate dozvole, visina BDP-a po glavi stanovnika, procijenjeni broj korisnika i slično.

Što se tiče načina naplate licenci, potrebno je odrediti da li će telekom operateri morati platiti cjelokupan iznos odjednom, ili će, što je vjerovatnije, tu obavezu plaćati u ratama. Također, bit će potrebno odrediti da li će postojati grejs period i koliko će on eventualno trajati.

Prema Strategiji sektora elektronskih komunikacija, kao i prema Akcionom planu za provođenje ove strategije, koje je usvojilo Vijeće ministara na posljednjoj sjednici, krajnji rok za pripremu provedbenih dokumenata, kao i za dodjelu dozvola je decembar ove godine. Međutim, naši izvori nam kažu da bi cijeli posao mogao biti završen mnogo ranije.

– U narednih mjesec dana mogli bi se formirati stručni timovi koji bi paralelno radili na pripremi tih dokumenata, a oni bi svoj posao mogli završiti u istom tom roku, što znači da bi u naredna dva mjeseca mogle biti završene sve administrativne pripreme za početak izdavanja dozvola – kazali su nam naši izvori.

Termin 4G mreža odnosi se na četvrtu generaciju mobilne internet tehnologije, koja podrazumijeva brži pristup internetu, odnosno bržu razmjenu podataka. Pojednostavljeno rečeno, 4G mreža će omogućiti mnogo brže otvaranje internet stranica na mobilnim uređajima korisnika u BiH nego što je to slučaj sada, mnogo bržu razmjenu e-mail i drugih poruka putem programa za komunikaciju i druge pogodnosti.

Faktor.ba

Back to top button