Vraćanje u maj 1993: VKBI Mostar traži zabranu skupa “Podrška haškim uznicima”

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Podružnica Mostar zahtijeva od gradskih vlasti u Mostaru da zabrane skup “Podrška haškim uznicima” na stadionu pod Bijelim brijegom. U slučaju da oni to ne učine, VKBI poziva Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika HNS-a da spriječi njegovo održavanje.

 

Pokrovitelj skupa koji je zakazan za 8. juni je Hrvatski narodni sabor.

– Održavanje takvog skupa podrške presuđenim ratnim zločincima i organizatorima i osnivačima Heliodroma, Dretalja i drugih logora u kojima su mučeni i ubijani pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda, uz koncert Marka Perkovića Tompsona, deklariranog fašiste, vrijeđa sve poštene građane i antifašiste ne samo ovoga grada već i šire i produbljuje podjele u našem gradu – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Grad Mostar, kao vlasnik stadiona pod Bijelim brijegom ne smije dozvoliti održavanje takvog skupa na ovom mjestu.

– Održavanje ovog skupa bilo bi za građane Mostara nastavak događaja od 9. maja 1993 godine, kada je onima kojima je posvećen skup, isti taj stadion služio kao sabirno mjesto za ubijanje, mučenje i odvođenje Bošnjaka na Heliodrom i u Dretelj. U slučaju da gradske vlasti ne zabrane održavanje ovog skupa tražimo od ‘nositelja evropskih vrijednosti’, člana Predsjedništva BiH i predsjednika HNS-a, da u skladu sa tekovinama antifašizma na kojima su utemeljene te evropske vrijednosti, spriječi održavanje tog skupa – saopćili su iz VKBI-a.

Faktor.ba

 

Back to top button