Raspisan tender, novac osiguran: Uskoro počinje širenje Međunarodnog aerodroma Tuzla

Iz Tuzle se leti u 16 evropskih destinacija, a avioprevoznik Wizz Air ove godine putnicima nudi 687.000 sjedišta.

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) raspisao je prvi tender za rekonstrukciju i proširenje zgrade terminala, a za desetak dana bi trebao uslijediti i drugi, potvrdio je za Faktor direktor MAT-a Rifet Karasalihović.

– Ukupna vrijednost radova je oko 6,5 miliona maraka, a kada budu završeni, kapacitet ovog aerodroma bit će povećan na 700.000 putnika godišnje – kaže Karasalihović.

Proširenje i rekonstrukcija zgrade terminala podijeljeni su u dvije faze, stoga, i dva tendera. Prvo će se raditi proširenje terminala prema platformi na aerodromu i za taj dio je tender već raspisan. Drugi dio je proširenje prema parkingu i za raspisivanje tog tendera potrebno je da se osigura novčano učešće Vlade FBiH koje je već dogovoreno.

– Prvi dio radova koštat će oko 3,7 milion KM i novac je u potpunosti osiguran. Drugi dio radova košta do tri miliona maraka. Očekuje se još samo da Vlada FBiH osigura još jedan dio novca da bismo zaokružili finansijsku konstrukciju i raspisali i drugi tender za otprilike desetak dana – kaže Karasalihović.

MAT je kreditno zadužen na iznos od 2,5 miliona maraka na pet godina uz kamatnu stopu od 2,9 posto. Vlada FBiH i Vlada Tuzlanskog kantona osigurale su ostatak novca za gradnju.

Prvi tender zatvara se 10. jula, a ukoliko ne bude žalbi radovi bi trebali početi odmah nakon toga.

– Rokovi koje smo propisali za prvu fazu su četiri mjeseca. Naš plan je i prvu i drugu fazu kompletiramo u toku 2017. godine, ali to ne zavisi samo od nas nego i od procedura koje propisuje zakon – navodi Karasalihović.

Inače, MAT je prošlu godinu okončao sa 311 hiljada prevezenih putnika, dok u ovoj godini zacrtani plan plan iznosi 480 hiljada. Iz Tuzle se leti u 16 evropskih destinacija, a avioprevoznik Wizz Air ove godine putnicima nudi 687.000 sjedišta.

– Krajem jula obavit ćemo razgovor sa predstavnicima Wizz Aira na temu novih destinacija – najavio je direktor Tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović.

Faktor.ba

Back to top button