Sve policijske agencije na nogama: Mladiće nestale u mutnom Vrbasu traži i SIPA

U potragu za mladićima koji su nakon saobraćajne nesreće u nedjelju nestali u mutnim vodama Vrbasa, danas se uključila i SIPA.

 

U potrazi već od prvog dana učestvuje Federalna uprava civilne zaštite, specijalci MUP-a SBK kojima su se pridružile i kolege iz zeničke policije.

Pregled sonarima

Potvrdio je ovo za Faktor i Rusmir Porhan, glasnogovornik MUP-a SBK, dodavši kako novosti, kada je u pitanju potraga za tijelima dvojice mladića, Mehmeda Karadže i Nihada Kline, i dalje nema.

Do udesa u kojima su izgubljena tri mlada života došlo je u nedjelju prilikom slijetanja automobila Renault Clio sa magistralnog puta M-16 u rijeku Vrbas, tačnije na samom početku akumulacionog jezera hidrocentrale “Jajce 2”, u blizini tunela Tuk. Prema riječima svjedoka, Renault Clio je pretekao kamion, a potom sletio u Vrbas.

U automobilu su se nalazili Abdurahman Ljevaković, te Karadža i Klino.

Nakon što je vozilo izvučeno iz rijeke, na mjestu suvozača pronađeno je tijelo Ljevakovića, koji je bio vezan sigurnosnim pojasom, dok se za tijelima Karadže i Kline sve od tada bezuspješno traga.

Iako su policijske ekipe od dana nesreće na terenu, potragu otežava slaba vidljivost, koja je rezultat padavina.

– Danas se pretražuje lokalitet na kojem je došlo do slijetanja automobila u dužini od tri kilometra pa sve do same brane. Međutim, s obzirom na padavine vidljivost je jako slaba – kazao nam je Prohan.

Operacijom potrage za tijelima rukovodi načelnik policije u Jajcu Bare Pršija, a veliku pomoć mu pruža Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Kako nam je kazao Solak, ronioci su posljednjih dana u samo par navrata zaranjali u vodu, s obzirom na to da je vidljivost veoma mala, manja od pola metra.

– Vidljvost pod vodom je svega 30 centimetara što zaista otežava potragu. Danas ćemo pretraživati rijeku čamcima, ali ćemo i sonarom pretraživati dno i vidjeti da li tu postoje neke podvodne pećine u kojima su se tijela mogla zaglaviti – kazao nam je Solak.

Masovna potraga

Dodao je da se ekipi FUCZ-a danas pridružuje i SIPA a očekuje se i učešće pripadnika Federalne uprave policije, kako bi zamijenili kolege koji su već pet dana u vodi. Oni će raditi tokom vikenda, a ukoliko se tijela ne pronađu u tom periodu, u ponedjeljak se kreće sa masovnom potragom.

– Pridružit će nam se i neki ronilački klubovi i iako ne može mnogo ronilaca učestvovati jer jedni drugima mute vodu, podijelit ćemo rijeku u sektore  i nećemo stati dok ne nađemo tijela – kazao nam je Solak.

Faktor.ba

Back to top button