Hoće li penal odlučiti prvaka BiH: Koji sudija ih je dosudio najviše, kome i protiv koga?

Penal za Zrinjski u četvrtoj minuti sudijske nadoknade u meču 9. kola Lige za prvaka BiH koji je sigurno realizovao Saša Kajkut za pobjedu Mostaraca u gostima kod Radnika, a koji je dosudio Antoni Bandić iz Gruda, bio je okidač za pravu lavinu koja je posljednjih dana “zatrpala” domaći fudbal.

Na prve reakcije nakon nespotojećeg penala, kako je “pad” napadača Plemića prokomentarisao stručni saradnik BHT1 Boro Elčić, bile su najvljene ostavke predsjednika N/FSBiH Elvedina Begića, direktora takmičenja Elmira Pilava i predsjednika Sudijske komisije Ibrahima Hasanbegovića, o kojima je Faktor prvi pisao.

O ponuđenim ostavkama na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FSBiH, koja je održana netom poslije sastanka Sudijske komisije, nije bilo riječi. One, makar prema riječima prvog potpredsjednika Saveza Milorada Sofrenića nikada nisu ni ponuđene, već se radilo isključivo o spekulacijama.

U odsutnosti predsjednika krovne kuće bh. fudbala Elvedina Begića na jučerašnoj redovnoj sjednici IO N/FSBiH nije se pričalo o ostavkama, iako je naš portal došao do saznanja da će se o mandatima Begića, Pilava i Hasanbegovića, ponuđenim iz moralnih razloga, raspravljati po okončanju sezone koja je na “izdisaju”. Nažalost, daleko od izdisaja nisu ni domaća takmičenja, a potvrdu da je bosanskohercegovačka fudbalska scena sve osim uređena i podređena sistemu normalnih vrijednosti dobili smo u proteklih desetak dana.

Penal koji je dosudio Antoni Bandić u četvrtoj minuti sudijske nadoknade bio je 52. u ovoj sezoni BH Telecom Premijer lige, i čini se kako je upravo on odlučio novog ili bolje reći starog prvaka Bosne i Hercegovine.

Lošu arbitražu na susretu Radnik – Zrinjski 28-godišnji sudija iz Gruda platio je “padom” sa A liste, a među 32 najbolja bh. arbitra Bandić se neće vratiti ni naredne sezone. To je odluka koju je donijela Sudijska komisija N/FSBiH na čelu sa Ibrahimom Hasanbegovićem, što je opet direktan rezultat loše ocjene (6,5 prema saznanjima Faktora).

Mnogi će konstatovati kako je četvrti penal, koji je dosudio u ovoj sezoni PLBiH, Bandića koštao “pada” sa A liste, ali istina je da dosuđeni jedanaesterac nije bio jedina greška glavnog sudije meča na Gradskom stadionu u Bijeljini. Ipak, s obzirom na to da je direktno odredila ishod utakmice, a čini se i samog prvenstva, jasno je zbog čega je sudija iz Gruda žestoko kažnjen.

Treba biti pošten i reći da “start” Besima Šerbečića nad Sašom Kajkutom kojeg je Bandić okarkterisao kao najstrožiju kaznu nije jedini gaf u ovoj sezoni kada je riječ o jedanaestercima. Bilo je ove sezone očitih situacija u kojima nisu dosuđeni penali, ali isto tako bilo je i onih gdje su arbitri olako pokazali na bijelu tačku.

Čak i oni “školski” primjeri penala često su predmeti navijačkih, ali i klupskih prepucavanja, o čemu svjedoče i posljednja saopćenja Željezničara i Zrinjskog.

Ono što je interensatno jeste da je u ovoj sezoni Premijer lige najviše penala dodijeljeno fudbalerima Krupe, i to čak deset. Potom slijede Radnik sa šest te Zrinjski, Sloboda, Mladost, Sarajevo, Čelik, Metallege i Olimpic sa po četiri dodijeljena jedanaesterca. Željezničar je tim s najmanje dosuđenih penala među klubovima Lige za prvaka sa svega tri najstrožije kazne. Zanimljivo je da su Plavi ujedno i jedini tim iz “gornjeg doma” u čiju korist nije dosuđen jedanaesterac otkako su klubovi podijeljeni u dvije mini lige. Manje penala od Želje dosuđeno je samo u korist Širokog Brijega i Viteza, te po jedan.

U sezoni čije se posljednje kolo igra ovoga vikenda najviše penala dosuđeno je protiv Metalleghea, a protivnici ekipe iz Jajca dodijeljeno je sedam jedanaesteraca. Protiv Radnika i Olimpica svirano je šest najstrožijih kazni, a po jedan penal manje ove sezone skrivili su igrači Željezničara i Zrinjskog. Po četiri penala dosuđena su protiv Krupe, Čelika i Širokog Brijega. Fudbaleri Slobode, Mladosti i Viteza napravili su po tri jedanaesterca, dok su protiv Sarajeva dosuđene tek dvije najstrožije kazne.

Kada je riječ o arbitrima u ovoj sezone najviše puta na bijelu tačku je pokazao Prijedorčanin Zoran Grbić. U deset ovosezonskih mečeva Grbić je dosudio šet penala. Iza njega slijedi Miloš Gigović (Bosanska gradiška) sa pet, dok su Husein Terzić, Haris Kaljanac i Antoni Bandić dosudili po četiri jedanaesterca.

Edin Jakupović, Ognjen Valjić, Irfan Peljto, Admir Šehović i Goran Paradžik svirnuli su po tri najstrožije kazne, dok su Ilija Živković, Tomislav Čuić, Emir Spahalić, Darko Obradović i Dragan Skakić u ovoj sezoni po dva puta pokazali “na kreč”. Vladimir Bjelica, Ermin Sivac, Zoran Soknić i Adis Muhalasanović bili su “škrti” kada je riječ o penalima, dosudili su tek po jedan.

Faktor.ba

Back to top button