MIZ BRATUNAC UPUTIO ČESTITKU POVODOM NASTUPAJUĆEG MJESECA RAMAZANA

Džamija u Bratuncu

Za naš portal ramazansku poruku je poslao gl.imam i predsjednik MIZ Bratunac.

Dobro nam došao najdraži gostu !
Draga i cjenjena braćo, poštovane sestre, draga omladino, Medžlis Islamske Zajednice Bratunac od srca vam čestita nadolazeći mubarek mjesec Ramazan, uz dovu Uzvišenom Allahu da ga ispostimo i provedemo u ibadetu živi i zdravi.

Ramazan je mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve.

 

Džamija u Konjević Polju

RAMAZANSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA EF.ELVIRA HODŽIĆA:

”Draga braćo, mubarek ramazan je mjesec potpune čistoće, tijela i duše, od grijeha. On je mjesec dobra, oprosta i neizmjernih Allahovih blagodati. Ramazan je mjesec pomaganja i solidarnosti sa siromasima, ugošćavanja gosta, mjesec u kojem se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju kapije Džehennema i u kojem se okivaju prokleti šejtani. To je mjesec sigurnosti i vjere, učenja Kur'ana čije svjetlo osvjetljava Allahove kuće, mjesec u kojem se posebno saosjeća sa bolesnima i putnicima namjernicima.

Poštovana braćo i sestre, kada nastupi vrijeme ramazana, obavezno je da poste svi vaši organi od grijeha, kao što vaši stomaci poste od jela i pića, i obaveza je, kao što iftarite i jedete i pijete u toku noći, da zahvaljujete Allahu na blagodatima koje vam je podario. Također, obaveza vam je da provodite noći ramazana u noćnom namazu, kao što provodite njegove dane u postu.

Allahovi robovi, iskoristite ovaj mubarek mjesec, jer on je kod Allaha veličanstven i Allah je u njemu obećao veliku nagradu – oprost grijeha i oslobađanje od vatre.

Neka niko ne shvati da je post samo puko apstiniranje od jela i pića i spolnog odnosa sa suprugom, već neka zna da su postom zadužene i njegove oči, jezik, sluh, ruke, noge i ostali organi.

Znaj, dragi brate i sestro, da je post očiju da ne gledaš u haram, da ne gledaš u muslimana ili muslimanku okom oholosti, prezira i prijetnje, da je post jezika da se sustegneš od laži, lažnog svjedočenja, ogovaranja, prenošenja tuđih riječi i razvratnog govora, da je post sluha da ga ne koristiš u slušanju ružnog govora, da je post ruku da ih ni slučajno ne pružaš s ciljem da uznemiravaš ijednog muslimana, da ne uzimaš ono što ti ne pripada i da ih koristiš u onome što će ti donijeti Allahovo zadovoljstvo, da je post nogu da njima ne napraviš ni jedan korak u pravcu koji će značiti nanošenje i najmanje štete muslimanima nego da ih koristiš samo u pokornosti Allahu.

Naše organe moramo zaposliti djelima zbog kojih su i stvoreni i zbog kojih ćemo, ako Bog da, dobiti potpunu nagradu. Činite mnogo dobra u ovom mubarek mjesecu i ne provodite njegove dane u ogovaranju i bestidnom govoru.”

Džamija u Hrnčićima

RAMAZANSKA PORUKA PREDSJEDNIKA MIZ BRATUNAC EF.ADMIRA VELIĆA:

“Cijenjena braćo i sestre, kao što kiša blagorodna, suhu i ispucalu zemlju oživi i ona se, kiši zahvaljujući ukrasi, tako Ramazan naše duše osvježi, milošću i oprostom Božijim ih obaspe.

U svoje ime i u ime MIZ Bratunac želim da ovaj mjesec posta, dobrih djela, strpljivosti i odricanja provedete sa porodicom i prijateljima u miru, sreći i solidarnosti. Vrijednosti suživota različitih naroda, tolerencije i međusobnog uvažavanja i pomaganja su temelji na kojima počiva tradicija Bosne i Hercegovine.

Neka nas ovaj mubarek mjesec podsjeti na vrijednosti dobročinstva i davanja onima koji imaju manje. Želim da vam Ramazan donese mir i napredak i da ga ispostite u dobrom zdravlju i miru.

Nije moguće, cijenjena braćo i sestre, da naš ograničeni razum pojmi količinu blagodati koju nam mubarek Ramazan donosi. Da je to tako kazuje i Poslanik. On s.a.v.s., kaže:

“Kada bi ljudi znali kolika je vrijednost Ramazana poželjeli bi da on traje cijelu godinu.”
Ramazan nam donosi od vatre zaštitu. U njemu su šejtanu, tom prokletniku Božijem, otežani, pa i zatvoreni putevi do nas, a donosi nam Ramazan i svjetlo. Donosi nam ono svjetlo koje je zasjalo u kaderskoj noći kad Uzvišeni, Muhammedu a.s., započe slati posljednju Objavu Svoju. To svjetlo treba da bude ono koje će obasjati naše duše, naše kuće, mahale i sela naša, gradove naše i koje će osvjetljavati naše životne staze. Poslanik kaže: „Kada se pojavi mlađak mjeseca posta zasvijetli se Allahov dž.š., prijesto, a sve što je na nebesima i na zemlji govori:'Blago ummetu Muhammedovu kakvu im je počast Allah dž.š., priredio'“.
Toj počasti svjedočimo večeras, jer se večeras mlađak ramazanski ukazuje i obavještava nas da smo ako smo u mogućnosti, postiti obavezni. To je ibadet poseban, pa je i nagrada posebna. Postači će, tako Poslanik obećava, u Džennet na vrata posebna ući. Mlađak ramazanski nam kaže, evo vam dana blagoslovljenih, iskoristite ih, jedan farz u njima je kao njih sedamdeset u drugim danima. Evo vam mjeseca Kur'ana, družite se s riječju Božijom kako bi je sebi za svjedoka ahiretskog imali. Evo vam iftara. Uživajte u neizmjernim blagodatima i u druženju i znajte da: „Ko priredi iftar postaču ima nagradu kao i postač.“

 

Džamija Glogova

INFOSVIJET.NET

Back to top button