SDA poručila Nikoliću: Bavite se ljudskim pravima u Srbiji, muslimanima ste pred ramazan srušili džamiju

SDA najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu odlazećeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kako se “nada da će jednog dana Srbija i RS biti jedno”.

SDA u saopćenju navodi da “se nada da je sa odlazećim Nikolićem odlazeći i odnos Srbije prema BiH koji je oličavao.  Izjave kojima se atakuje na teritorijalni integritet BiH su prepreka obnovi dobre saradnje zemalja zapadnog Balkana koju Srbija verbalno proklamuje“.

– BiH je očuvala svoj teritorijalni integritet i suverenitet i u mnogo težim okolnostima, pa i onda kada je na BiH vršeći otvorenu agresiju atakovao Miloševićev srbijanski režim u kojem je Nikolić imao značajnu ulogu. BiH će uvijek biti jedno, a neka Nikolićevi nasljednici vode računa o svojoj državi i neka joj pokušaju oprati obraz zbog jedinog genocida koji je izvršen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida u BiH, za koji je presudom Međunarodnog suda direktno proglašen odgovornim entitet RS, a Srbija odgovornom za njegovo nesprečavanje. Neka se bave pitanjem jedinstva vlastite države i stanjem ljudskih prava u njoj. U to sigurno ne spada jučerašnja ramazanska “čestitka” muslimanima u Srbiji tako što će im pred džumu vlast srušiti džamiju – zaključuje se u saopćenju SDA.

Faktor.ba

Back to top button