Istraživanje pokazalo: Petina žena je nezadovoljna svojim seksualnim životom

Istraživanje pokazalo: Petina žena je nezadovoljna svojim seksualnim životom
Samo 17 posto ispitanih žena kazalo je kako su zadovoljne tim segmentom svoje veze. Jedna od 10 ima seksualni odnos jednom godišnje, dok ih trećina vodi ljubav jednom mjesečno i manje.

Samo 10 posto od 2.002 ispitane žene u dobi od 30 do 80 godina kazalo je da imaju seksualni odnos barem jednom sedmično.

Četvrtina žena kazala je da nekada izbjegavaju seks zbog umora, 13 posto jer su anksiozne, 11 posto jer ne osjećaju intimnost s partnerom, a 11 posto jer im je seks bolan. Blizu šest posto žena ima problem s partnerovom erekcijom.

Začuđujuće je da je 27 posto njih izjavilo kako nikada nisu imale seksualni odnos.
Eksperti kažu da parovi imaju problem u seksu jer su nekada prezauzeti ili premoreni da bi uživali.

“Glavni problem je nedostatak vremena. Ljudi kažu kako nemaju vremena i energije, da osjećaju pritisak i da im je teško prestati misliti o poslu. Biti opušten dovoljno da imate seksualni odnos nije nešto što se desi samo od sebe. Najčešće parovi ‘uguraju’ seks na raspored te zbog toga postanu nezadovoljni te odustanu od njega. Parovi uđu u rutinu, budu nezainteresovani i ne uživaju”, rekao je seksualni terapeut Peter Saddington.

Žene ne uživaju u seksualnom odnosu ako se ne osjećaju jakima i emocionalno povezanim s partnerom.

“Ako je žena ljuta, uznemirena ili uvrijeđena iz bilo kojeg razloga, imat će nisku seksualnu želju”, rekla je psihoterapeutkinja Krystal Woodbridge.

Ginekolozi kažu da žene koje osjećaju bol tokom seksa imaju neki zdravstveni problem. Savjetuju ih da se obrate ginekologu i potraže pomoć kako bi uživale u seksu ponovo.

“Seksualno blagostanje je bitan aspekt u životi mnogih ljudi, ali nažalost različiti faktori se mogu ispriječiti. Dobra komunikacija može pomoći. Razgovarajte s partnerom o tome šta volite, a šta ne volite, o novim idejama koje će začiniti taj čin i otkrijte šta zadovoljava jedno drugo”, kazala je Natika Halil, direktorica Asocijacije Family Planning.

klix.ba
Back to top button