DODIK NAJAVLJUJE BANKROT REPUBLIKE SRPSKE I ZA TO OPTUŽUJE STRANE OBAVJEŠTAJCE

Režim Milorada Dodika je, po starom oprobanom receptu, osmislio odgovor na zahtjev za smjenu Vlade Republike Srpske (RS) i sve dublju finansijsku dubiozu u koju upada manji bh. entitet. Iza svega toga stoje, tvrde „dobro obaviješteni izvori“, strane obavještajne agencije, Ambasada SAD-a i opozicija u RS-u.

“Stroga tajna” objavljena na nepoznatom portalu
Slične akcije su najavljivane i prošle godine, a svaka je za cilj, uvjeravali su javnost Dževad Galijašević i klika, imala rušenje vlasti u RS-u. Zanimljivo je da su informacije o aktivnostima na rušenju Milorada Dodika u režiji stranih ili domaćih obavještajaca dolazile uglavnom uoči važnijih događaja, poput posljednjih lokalnih izbora, kada je plasirana informacija o navodnoj akciji „Vruća kasna jesen – rana zima“, koja je trebala rezultirati padom aktuelnog režima u RS-u.

Sličan cilj ima i akcija „Posljednja šansa“, koju, tvrdi autor, stranci uveliko sprovode u RS-u, uz pomoć članica opozicionog Saveza za promjene, a predvodi je operativac engleske obavještajne službe Anthony Monckton. Sadržaj tog plana je „procurio uprkos strogoj tajnosti“, pa je kao takav završio u rukama izvjesnog Radosava Milutinovića i proruskog portala Oslobođenje iz Beograda, a kao neupitan su ga preuzeli mediji pod Dodikovom kontrolom u RS-u.

Udarna trojka

Stranim obavještajcima i opoziciji, navodi se u tekstu, pomažu Ambasada SAD-a i oni mediji koje Dodik ne kontrolira.

– Tako su stranci opoziciji u RS-u dali još jednu, ako je suditi po nazivu plana udara na RS, ovoga puta posljednju šansu – zaključuje autor, a zatim kombinacijom ekavice i ijekavice, uz zavidan nivo nepismenosti, pojašnjava sadržaj „paklenog plana“.

– Najvažnija zajednička tačka pomenutog plana kodnog naziva ,,Bankrot“ je permanentna opstrukcija od strane Saveza za promjene u zajedničkim organima u Sarajevu, oko bilo kakvog dogovora za priliv novčanih sredstava RS-u. To sprječavati svim silama i na taj način iscrpljivati i privoditi bankrotu RS, nakon čega slijedi lako rušenje aktuelne vlasti i dovođenje Saveza za promjene na čelo RS-a – prenosi autor teksta.

Dakle, finansijska dubioza RS-a je zapravo posljedica djelovanja opozicije i stranih obavještajaca, a ne Dodikove desetogodišnje vladavine. Istovremeno Dodik ovim nevještim pokušajem skretanja pažnje sa stvarnih uzroka ekonomske propasti tog bh. entiteta najavljuje i bakrot RS-a, što je, činjenica je, sasvim izvjestan epilog njegove vladavine.

– Drugi važan segment rušenja RS-a, kodnog naziva „Glava“, predstavlja uporna akcija kriminaliziranja vlasti u RS-u sa prevashodnim akcentom na njenog predsjednika – navodi se dalje u tekstu, a zatim se identificiraju i odgovorni za „upornu akciju kriminaliziranja“.

– Udarna trojka zadužena za to su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i glavni opozicioni bojovnici u RS-u Vukota Govedarica, lider SDS-a, i Branislav Borenović, lider PDP-a. Za djelovanje iz drugog plana, dramatiziranje stanja u privredi, zaduženi su Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić iz NDP-a. Za kriminaliziranje aktuelne vlasti stranci su ovaj put zadužili i svoje spoljne saradnike, biznismene i kriminalce, posebno u izmišljenim aferama ,,Alumina,, i „Akcelor Mital,, koje su medijski naduvavane na štetu vlasti u RS-u – poentira autor teksta.

Kontaktirali smo jednog člana „udarne trojke“, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je kazao da se očigledno radi o naručenom tekstu kojeg je napisala osoba koja se očigledno ne razumije u obavještajni rad.

– Ovo je očajnički potez Milorada Dodika, kojim on traži način da se uhvati za slamku spasa, da bi katastrofalnu bezizlasnu situaciju u kojoj se nalazi i u koju su doveo sve građane RS-a pokušao preokrenuti insinuiranom pričom o nekoj teoriji zavjere. Radi se zapravo o vlastitoj nemoći i kriminalu, koji se pokušavaju prikriti ovakvim laičkim tekstovima – kazao je Mektić za Faktor.

Kadrovska križaljka

Kad RS bakrotira i kad se Dodik ukloni sa vlasti, stoji u nastavku „izvještaja“, stranci su čak napravili i kadrovsku križaljku, odnosno raspodijelili su ključne pozicije zvaničnicima Saveza za promjene.

– Za saradnju sa međunarodnom zajednicom i neumoran angažman na destabilizaciji RS-a, njihov doprinos njenom urušavanju i bankrotiranju i rušenju vlasti u njoj za predsjednika RS-a bit će podržan Mladen Ivanić, favorit pomenutog Moncktona. Upozoren je da bi mu protivkandidati mogli biti Marko Pavić iz DNS-a i Nebojša Radmanović iz Dodikove stranke. Lideru SDS-a Vukoti Govedarici data je prednost u odnosu na stranačkog kolegu Miću Mićića za mjesto premijera, iako bi on da bude predsjednik. Lider PDP-a Branislav Borenović bit će namiren nekim od ministarstava. SDS-ovom ministru u Vijeću ministara Mirku Šaroviću obećana je funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali i guranje pod tepih priče oko povezanosti za ubistvo direktora ,,Jahorine“ Riste Jugovića. Draganu Mektiću obećano je ostajanje na sadašnjoj funkciji. Zastupniku SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenadu Laliću za upornu saradnju na destabilizaciji RS-a bit će oprošteni grijesi i sklonjeni kompromitujući snimci koji svjedoče o saradnji sa mafijom. Ukoliko bude uporan u napadima na aktuelnu vlast u RS-u, Zdravko Krsmanović će dobiti funkciju direktora policije RS-a. Dragan Čaviću ništa nije obećano jer ništa nije ni tražio – navodi se.

Pokrenuta inicijativa za smjenu Vlade RS-a, stoji u zaključku teksta, upravo je segment realiziranja plana „Posljednja šansa“

– Protagonisti plana „Poslednja šansa“ priznaju da im problem za relizaciji uvog plana i rušenje vlasti u RS-u predstavljaju dobri odnosi lidera RS-a i Srbije, odlični odnosi Dodika sa Rusijom, ali ponajviše istraživanja javnog mnijenja koja kažu da Dodik uživa i dalje veliko povjerenje javnosti u RS-u – zaključuje autor.

Sadržajem teksta je zadovoljan i „stručnjak za sigurnost“ Dževad Galijašević, koji je za Srnu izjavio da su opomene koje dolaze iz Srbije dobronamjerne.

– Kadar SDS-a, odnosno Saveza za promjene, u Sarajevu otvoreno sprovodi operaciju urušavanja RS-a i podjela u srpskom narodu. Inicijator tih akcija su pojedine zapadne vlade, uz opravdanje da se bore protiv „ruskog utjecaja“. Ipak, najprljaviji dio posla – uništenje RS-a, prepustili su kadru Saveza za promjene u Sarajevu – ocjenjuje Galijašević.

Faktor.ba

Back to top button