Kako da se riješite bolova u zglobovima?

Sigurno se svako od nas bar jednom susreo sa nesnosnim bolovima u zglobovima. Iako djeluje da bol podstiče iz kostiju, on zapravo nastaje u zglobovima i okolnim mehkim tkivima.Bol može biti izazvan nizom problema, kao što su osteoartritis, reumatski artritis, iščašenje i istegnuće ili bilo koja druga povreda koja utiče na ligamente i hrskavicu koja okružuje zglob. Može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali je najčešći u koljenima, ramenima i kukovima, a bol može da varira od blagog do oštrog i mogu ga pratiti oticanje i krutost, piše “Kodren“…

Zapaljenje izazivaju kako akutni, tako i hronični bol, a razumjevanje šta zapaljenje znači je od ključnog značaja za njegovo smanjenje i samim tim i poboljšanje zdravstvenog stanja. Postoje dvije vrste zapaljenja – primarno i sekundarno. Primarno zapaljenje je prirodan proces u ljudskom tijelu i ono uključuje uklanjanje toksina i izgradnju ćelija. Javlja se svaki dan i ne izaziva bol, te se i samo tijelo oporavlja lako. Međutim, veći problem jeste kada je pojavi sekundarno zapaljenje koje prate bolovi i oticanje. Naše tijelo koristi bol kao način da nam kaže da nešto u organizmu nije u redu i da mu je potrebna dodatna pažnja i njega.

Neki se okreću lijekovima kako bi ublažili bolove, ali postoje i odlični prirodni lijekovi protiv bolova u zglobovima kao što su suplementi, promjena ishrane, ali i brojni drugi od kojih ćemo vam nekolicinu predstaviti u nastavku.

1. Kupanje u epsom soli

Ovo je klasičan lijek za bilo koji bol u mišićima ili zglobovima. Bogati magnezijumom i sulfatima, epsom soli su lako apsorbovane kroz kožu i tako obezbjeđuju lako olakšanje i umanjuju zapaljenja. Dodajte dvije šolje epsom soli u toplu vodu i ležite u njoj bar dvadeset minuta. Sa druge strane, so možete nanjeti i direkno na kožu, a možete je i mješati sa lavandom i drugim esencijalnim uljima.

2. Masaža

Teparija masažom pomaže u olakšanju bolova tako što popravlja cirkulaciju i ublažava zapaljenje. U stvari, nekoliko istraživanja je pokazalo da regularna masaža može da ublaži bol, ukočenost i smanjenu pokretljivost u zglobovima. Ukoliko se sami masirate, znajte da za to možete koristiti kokosovo, maslinovo ili ulje bijelog luka, za što bolje efekte. Nemojte previše pritiskati bolno mjesto, već sve radite laganim pokretima.

3. Spavanje

San je ključan za dobro zdravlje, ali i izgled. Dok spavamo, naše tijelo obnavlja samo sebe. Sekundarna zapaljenja su veoma česta kod onih ljudi koji ne spavaju dovoljno.

4. Omega 3 masne kiseline

Ove esencijalne masne kiseline stimulišu primarne zapaljenske funkcije i čine da naše tijelo bude efikasnije. Omega 3 masne kiseline je lako naći i unositi kako kroz ishranu – najviše ih ima u ribi, a možete ih unositi i kroz suplemente.

5. Vježbanje

Ukočeni mišići mogu da izazovu i bol u zglobovima u drugim dijelovima tijela. Na primjer, tenzija u mišićima nogu može da proizvede dodatni stres na koljena i kukove, dok će vježbanje ojačati i istegnuti pogođene mišiće, tako smanjujući bol i zapanjenje. Što su jači mišići i zglobovi, to se više smanjuje mogućnost stvaranja budućih povreda.

6. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće smanjuje bolove u zglobovima tako što eliminiše nakupljene toksine iz zglobova i povezujućih tkiva. Zbog svog alkalnog efekta, posebno je korisno za one koji pate od artritisa. Pored toga je bogat mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor i kalijum. Možete pomješati tri kafene kašike organskog jabukovog sirćeta sa vodom i dodati malo meda. Najbolji efekti su ukoliko ovaj napitak pijete dva do tri puta dnevno prije obroka. Čak i kada zaliječite bolove, možete nastaviti da pijete ovo piće jer je dobro za cjelokupno zdravlje. Osim oralnog načina upotrebe, jabukovo sirće možete nanjeti i na pogođenu oblast. Pomješajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i trljajte svakodnevno dok ne uklonite bol.

7. Gubitak tjelesne težine

Ukoliko ste nekada imali prekomjernu kilažu, sigurno vam je poznato koliki to pritisak stvara na kosti i zglobove. Ako patite od bolesti kostiju kao što je osteoporoza, gojaznost može samo da ubrza bolest. Međutim, samo skidanje nekoliko kilograma može da olakša bol i da spriječi stvaranje budućih problema.

Back to top button