Srbija vratila Praoslavnoj crkvi 90 % imovine, a Islamskoj zajednici ništa: Razlog – postoje dvije IZ-e pa ne znaju ko je pravni nasljednik

U Agenciji za restituciji Republike Srbije kažu da će do kraja godine biti riješeno više od 90 posto zahtjeva za vraćanje oduzete imovine koje je podnijela Srpska pravoslavna crkva. Pored SPC, uspješan povrat oduzete imovine riješile su i Jevrejska verska zajednice (90 posto), Evangeličke hrišćanske crkve (85 posto) i Srpske pravoslavne crkve (72 posto).

Najgora situacija je sa rješavanjem povrata oduzete imovine Islamskoj zajednici. Tu je Srbija odigrala po dobro izučenim velikosrpskim šablonima prevara. To će se najbolje shvatiti kada se pročita objašnjenje Agencije za restituciju.

“Za islamsku zajednicu restitucija nije ni počela. U našoj zemlji postoji Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, pa je potrebno prvo utvrditi koja od njih dvije ima pravo da vodi postupak za povraćaj imovine. Proces vraćanja imovine počeće tek kad bude završen sudski spor i bude određen pravi status ove dvije islamske zajednice. Obje su podnosile zahtjeve za vraćanje imovine, pa čak i za iste kuće i stanove. Radi se o nepokretnostima koje su u najvećem broju u Novom Pazaru i Sandžaku, ali i u Vojvodini, i Beogradu, Zvorniku…”, piše Politika.

Back to top button