Za FTV bitnija inauguracija Vučića nego genocid u Prijedoru

Iako je Federalna televizija medij iz Bosne i Hercegovine, a pri tome svojim statutom usmjerena na entitet unutar države, u srijedu 31. maja 2017. šokirala je svoje gledatelje ponudom u Dnevniku 2. Prva vijest u ovoj centralnoj informativnoj emisiji bila je predsjednička inauguracija Aleksandra Vučića u susjednoj Srbiji.

Osim što je po izboru urednice Amre Zaklan najbitnija vijest iz strane države, tu se ne završava sramota FTV. Za prikazivanje Vučića kao bitne figure za svoje gledatelje, FTV je obezbijedila poduži živi prijenos javljanja reportera iz Beograda. Tako da u ovom ponižavanju gledatelja nije bilo dovoljno guranje Vučića (rušitelja džamija, Šešeljevog radikala, Mladićevog fana) u vrh Dnevnika, nego je za to obezbijeđen čitav servis, od reportera do tehničke ekipe koja realizuje živi prijenos, a što podrazumijeva i znatne materijalne troškove.

Može li neko zamisliti da dnevnik na državnoj televiziji Srbije počne sa prilogom o davanju zakletve članova Predsjedništva BiH? Ne može niko pa ni urednici na RTS-u. Oni su 17. novembra 2017., na dan kada su tri člana Predsjedništva BiH polagala zakletvu, tu vijest potpuno ignorirali u svom glavnom dnevniku. U toj emisiji Srbi su donosili vijesti iz dalekog Japana i ko-to-tamo-peva priču o seljaku sa Morave koji ne dozvoljava prelaz preko svoje njive, a predsjedničke zakletve u Sarajevu nigdje.

Nije zanemariva ni analiza nastavka Dnevnika FTV. Tako je druga vijest bila iz Banjaluke, o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. I tu je bilo poduže javljanje uživo. Tek na samom kraju Dnevnika posvećena je pažnja Danu bijelih traka i početku genocida u Prijedoru.

Nedopustivo je nametanje osjećaja da je BiH kolonija, a da joj je predsjednik u Beogradu pa trebaju gledatelji najprije i najdetaljnije biti informisani o Vučićevoj predsjedničkoj zakletvi sa rukom na Miroslavljevom evanđelju. Ovo je samo još jedan dokaz da su mediji u BiH, pa tako i oni u Sarajevu, apsolutno odvojeni od naroda. Ko im vjeruje i ko se pouzda u njih, biće mu rečeno da ne voli sebe, svoj identitet i državu, a da su mu uzor i najbitnije vijesti iz Beograda. Većina naših medija ne služe ovom narodu, niti se trude osluhnuti šta on želi pa njegovo dostojanstvo bacaju pod noge susjedima.

 saff.ba
Back to top button