DODIKOVA BRUKA U RUSIJI: PUTIN SE SASTAO S NJIM 4 MINUTE I POSVETIO MU JEDNU REČENICU!

 

Susret predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama ekonomskog foruma u St. Peterburgu trajao je cijele četiri minute i bio je jedan nadasve marginalan događaj.

Za razliku od medija u Republici Srpskoj koji na sva zvona izvještavaju o susretu Dodika i Putina i raspredaju priču o mogućoj finansijskoj pomoći Ruske Federaciji za manji bh. entitet, ruski mediji svemu nisu pridali nikakvu pažnju, a samoj službi rukovodstva Rusije sastanak je bio vrijedan saopštenja od jedne rečenice! Tako , na zvaničnoj internet stranici ruskog Kremlja, ovom sastanku posvećuju tek jedan red i to kao jednom od nekoliko bilateralnih sastanaka koje je Putin održao jučer.

– Predsjednik Rusije je razgovarao sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, entiteta u BiH – stoji u izvještaju Kremlja, uz konstataciju da je razgovarano o “aktuelnim bilateralnim pitanjima”.

Međutim, to nije spriječilo Dodika da preko sebi odanih medija u manjem bh. entitetu plasira informacije o desecima tema o kojima je razgovarao sa Putinom, od međunarodne politike do ekonomske saradnje.
Indikativno je da su i mediji u RS-u različito tumačili Dodikovo čekanje Putina na forumu u St. Peterburgu.

List Blic u izdanju za RS o tom susretu izvještava sa znakovitim naslovom “Dodik se video sa Putinom”. RTVBN na portalu kratki izvještaj je naslovio sa “Putin i Dodik na marginama samita”. S druge strane, Nezavisne novine odane Dodiku, na naslovnoj strani tretirale su to kao udarnu vijest sa naslovom “Saradnja u interesu RS i Rusije”.

Zajedničko svim tim izvještajima je da se nigdje ne spominju milioni pomoći Rusije Republici Srpskoj, koje je Dodik pred susret najavljivao.

izvor: slobodna-bosna.ba
Back to top button