Ova vlast ne gradi, ne zapošljava, smanjuje plate i penzije

Ova vlast ne gradi, ne zapošljava, smanjuje plate i penzije
Na svim vrijednostima antifašizma, jednakosti, solidarnosti, slobode, jednakosti svih građana pred pravom, želimo da pravimo društvo jednakih šansi za sve ljude koji žele normalan život u BiH. Dakle, svi oni koji žele na toj osnovi da razgovaraju sa nama, te da na toj osnovi pravimo blok koji će se suprotstaviti aktuelnoj vlasti, dobro su došli, poručio je u Dnevniku TV1 predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

TV1: Posljednjih dana često ste na terenu, kreirate izborni program. Namjera Vam je sa drugim lijevo orijentisanim i građanskim strankama formirati blok za opšte izbore 2018. Na koga računate?

NIKŠIĆ: Jasno je ko se u ovom trenutku deklariše kao lijeva politička partija ili građanska opcija. Želja nam je da otvorimo prostor za sve one političke partije koje žele da pravimo blok na zajedničkim vrijednostima protiv aktuelne nacionalne – nacionalističke vlasti, kako ko kaže. Naime, koje su su to zajedničke vrijednosti?

Na svim vrijednostima antifašizma, jednakosti, solidarnosti, slobode, jednakosti svih građana pred pravom želimo da pravimo društvo jednakih šansi za sve ljude koji žele normalan život u BiH. Dakle, svi oni koji žele na toj osnovi da razgovaraju sa nama, te da na toj osnovi pravimo blok koji će se suprotstaviti aktuelnoj vlasti, dobro su došli. Vrata su otvorena, nema nikakvih isključivanja, nema nametanja, postavljanja pravila koja isključuju, a ne otvaraju prostor za jedan takav blok.

TV1: Šta Vam građani kažu? Kakva su očekivanja?

NIKŠIĆ: Upravo ove ideje padaju na plodno tlo i građani očekuju, priželjkuju formiranje upravo jednog takvog bloka. Radili smo ankete i gotovo polovina anketiranih izjašnjava se da je pitanje ekonomije i zapošljavanja ključno pitanje, prioritet svih prioriteta i traže da se prema tome i na taj način odnosimo, odnosno da u izborni program SDP-a BiH i tog bloka, koji bi se sutra formirao, vratimo u fokus pažnje ekonomiju, zapošljavanje, te da konačno pravimo blok koji će se zaista okupiti sa željom da u BiH stvori ambijent za povoljno poslovanje, ambijent koji će zaštititi prav radnika, penzionera i socijelnih kategorija. Takođe, blok koji će uz to praviti ambijent za privrednika u BiH, prave i iskrene, a ne kako to najčešće imamo priliku vidjeti – sistem koji aktuelna nacionalistička vlast pravi samo za probrane, nekoliko tajkuna iz njihovih političkih partija.

niksic2-tv1-cms

TV1: Uz ovaj lijevo orijentisani i građanski blok, najavljuje se formiranje još jednog. Najavljuju ga pojedini državni zastupnici i nezavisni načelnici. Kako gledate na to?

NIKŠIĆ: Pojavljivanje bilo koje nove političke opcije ili političke partije na sceni u BiH izishuje prije svega da vidimo koji je program, za šta će se zalagati. Ono što smo imali priliku vidjeti i pno što čujemo, najveći dio tih kandidata dolazi upravo iz nacionalnih stranaka, nezadovoljni svojim statusom u određenoj političkoj partiji.

Kao što sam rekao,  ne želimo praviti blok koji će isključivati bilo koga, osim aktuelne vlasti, nudimo i spremni smo da čujemo, prije svega nas interesuje kakav je program te nove političke partije, te za šta će se oni zalagati, pa ćemo se onda i mi prema tome određivati.

TV1: Na jednoj tribini ste izjavili: “Nikada nije bilo jasnije kao danas kako izgleda zemlja kada je SDP na vlasti, a kako kada nije”. Na šta ste konkretno mislili?

NIKŠIĆ: Vrlo je jasna razlika koju danas imamo, kada uporedimo aktuelnu vlast. SDP nikada nije bio sam na vlasti. U periodu kada smo bili na vlasti, SDA je bila sa nama. U tom periodu, oni su uspjeli, kao i danas što uspijevaju, da fakturišu sve ono što nije dobro u vlasti nekome drugom, a sve ono što se eventualno i pozitivno napravi, preuzimaju sebi. Mi smo vrlo jasni da smo kao politička partija koja je vodila vlast na državnom i federalnom nivou, te u nekim kantonima u periodu 2010 – 2014 svjesni nekih svojih propusta i grešaka, te da smo odgovorni za ono što nije bilo dobro.

No, danas je očiglednije nego ikada kolika je razlika i koliko je pozitivnih stvari, pomaka u tom periodu bilo. Nikad više države BiH nije bilo, počev od Vijeća ministara BiH koje je bilo Vijeće ministara, koje je predlagalo zakone u državnom Parlamentu, radilo na pripajanju i rješavanju pitanja evroatlantskih integracija, do konkretnih zakonskih rješenja i akata koji su vraćali nadu u državu BiH, do onoga što smo imali na federalnom nivou, gdje je i danas potpuno jasno da su investicije u javne radove, izgradnju infrastrukture, energetski sektor, modernizaciju rudnika, konkretna zapošljavanja, povećanje penzija… Sve su to stvari koje su bile u tom periodu, a o kojima danas niko i ne razmišlja. I kada se nešto kao pozivitno predlaže od aktuelne vlasti u Parlamentu, vidite da ta vlast nema nikakvu podršku, odnosno da nema parlamentarne većine koja je spremna stati iza onoga što bilo Vijeće ministara, bilo entitetske vlade, predlažu.

TV1: Do narednih izbora sigurno će nas pratiti priča o izmjenama Izbornog zakona BiH. HDZ je na neki način izričit u svojim prijedlozima, Postoji li šansa da se dođe do kompromisa i šta je od tog ponuđenog prihvatljivo?

NIKŠIĆ: Ovo o čemu govori HDZ je svjesna zamjena teza. Oni se pozivaju na rješavanje presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, koji govori o jednom dijelu neustavnosti Izbornog zakona BiH, kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda. Svjesno se plasira i pokušava provući teza kako je to ustvari odluka koja će dovesti do federalizma, dalje podjele u FBiH, a onda i u BiH.

Mi smo vrlo jasno rekli svoj stav. Očito se radi o nečemu što je bilo dogovoreno između HDZ-a i SDA, što su i njihovi lideri još 2014. godine uoči izborne kampanje vrlo jasno rekli – da su se dogovorili, ali da neće da zbunjuju građane u vrijeme izborne kampanje. Nakon toga, kada je ovaj prijedlog HDZ-a ugledao svjetlo dana, Čović je vrlo jasno rekao da je to nešto što su bili dogovorili sa SDA i da mu nije jasno zašto je SDA odustala sada o toga, a to je podjela Mostara na dvije opštine i dvije izborne jedinice u FBiH, čime bi se udario pečat na potpunu podjelu države BiH.

Mi smo vrlo jasno rekli da smo protiv toga. Za nas nema dileme da se odluke Ustavnog suda BiH trebaju provoditi. Ne želimo biti kao aktuelna vlast, pa tražiti da se selektivno provode odluke Ustavnog suda BiH. Recimo, kada je u pitanju odluka o neustavnosti Dana RS, onda bi to proveli, a kada su u pitanju izbori u Mostaru, onda to ne bi proveli.

Za nas nema dileme i želimo biti dio rješenja, koji će ponuditi rješenje provođenja odluke Ustvanog suda. Svakako, to ne mogu biti dodatne segregacije, ne može biti uvođenje naroda kao izbornih jedinica. Vidite da bukvalno više niko ne govori o trećem konstitutivnom narodu u FBiH. Zašto se onda čudimo kada u RS citiraju samo jedan konstitutivni narod? Dakle, moramo poći od sebe, pokazati da je BiH zaista zemlja u kojoj su tri konstitutivna naroda, zemlja u kojoj postoje građani koji nisu pripadnici nijednog od tih konstitutivnih naroda, ali jesu Bosanci i Hercegovci. Dakle, gledati kako se prema tome možemo odnositi i kako ponuditi rješenje.

U ovom trenutku, što se nas tiče, mislim da nije toliki problem izbor delegata u Domu naroda, odnosno da se to može riješiti na određeni način kako je i propisano Ustavom FBiH, pri čemu želimo vrlo jasno poručiti da očekujemo od Ustavnog suda BiH da ima isti aršin prema svojim odlukama, a ne selektivno.

Naime, želim podsjetiti javnost da je 2015. godine taj isti Ustavni sud donio odluku po apelaciji nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i proglasio neustavnim izbor predsjednika i potpredsjednika oba entiteta. Te odredbe nisu stavili van snage, jer je to stvarno krupno političko pitanje koje iziskuje promjenu Ustava. Nadam se da će se i prema ovom pitanju odnositi na isti način i na taj način primorati političke aktere u BiH da ozbiljno pristupimo izmjenama Izbornog zakona, koje će biti ništa drugo nego provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu po presudama Sejdić – Finci, Zornić i Pilav, jer se na taj način rješavaju i pitanja koja su ovdje po apelaciji Ustavnog suda.

Ako ništa drugo, mislim da se mora pokazati dobra volja da napravimo izmjene Izbornog zakona koje će garantovati da u ovom periodu koji je pred nama na sljedećem izbornom ciklusu bude zaista do glasača, a ne do brojača, odnosno da izmijenimo izborni proces da se osigura da nema zloupotreba glasova birača, odnosno da uvedemo onakav izborni sistem koji će omogućiti da onaj glas koji građanin da ode onome kome je on dao, a ne onako kako to neko u biračkom odboru ili izbornoj komisiji odlučuje.

niksic1-tv1-cms

TV1: Zakon o PIO ponovo nije dobio podršku. Čini se da su iz SDA računali na glasove SDP-a. Kažu da je neusvajanjem nanesena velika šteta penzionerima, da ste djelovali destruktivno i pomogli HDZ-u u blokadama. Kako odgovarate?

NIKŠIĆ: Zamislite koje licemjerstvo SDA. Djele vlast sa HDZ na svim nivoima, sve što je HDZ poželio dobio je, a oni optužuju opoziciju kada ne prođe neki zakon. Što se SDP-a tiče, mislimo da je ovaj zakon neustavan, diskriminatorski i nije dobar. Dobro je da nije usvojen. Pogledajte tu sjednicu Doma naroda na kojoj nije prošao zakon o PIO, o igrama na sreću i izvještaj o radu Vlade. A kojeg čuda, prošle su izmjene Zakona o radu. Opet se potvrdilo da imamo antiradničku koaliciju koju čine SDA i HDZ, uz statiranje SBB-a. I oni dođu u situaciju da svi zakoni kojim se uvodi trećeentitetska klauzula, koji odgovaraju HDZ-u, prođu. Ovi drugi ne. Šta SDA očekuje? Da s HDZ djeli interese, novac i resurse, a da neko drugi uskače kada zatreba, pri tome ni ne razgovarajući o tome šta očekuju.

Ponudili smo gotovo sto amandmana na taj zakon i ni jedan nije prihvaćen, a onda kažete da očekujete da neko glasa za takav zakon. Budući penzioneri bi imali znatno niže penzije u odnosu na dosadašnje. Ni postojeći Zakon nije dobar i tu se nalazi zamka kojom je Vlada, koja nema kredibilitet, prevarila Udruženje penzionera. Garantovali su da će budžetom garantirati isplate penzija, a onima koji su prije 2000. otišli u penziju da će im posebnim aktima povećati penzije. To je nemoguća misija, jer nema sredstava.

Očekivati od SDP-a, koji je u prethodnom mandatu vodio Vladu koja je dva puta povećala penzije, da podrži zakon kojim će se smanjiti, može doći u glavama samo ljudi u SDA i nigdje drugo. Oni, koji iznad svega stavljaju lične interese, očekuju da i mi isto postupimo. Ne pada nam na pamet da podržimo zakone koji će urušiti sistem. Taj zakon bi brzo ugrozio i postojeće penzionere, čim bi se proglasio neustavnim, došlo bi do smanjenja penzija svima. Time Vlada dovodi u zabludu penzionere, čijim se sudbinama igraju, a koji pristaju da budu zagovornici takvih zakonskih rješenja, iz ne znam kog razloga. Kada su se s nama dogovarali i potpisivali sporazume o povećanju penzija, dok smo bili u Vladi, danas pričaju da je dobro da se penzije uopće isplaćuju.

Želim podsjetiti ljude iz tih udruženja da smo 2014. imali sporazum da ćemo 2015. povećati još jednom, jer smo planirali nastavak investicija i radove. Vlada SDA i HDZ je, želeći da isplaćuje penzije nekim svojim zaslužnim kategorijama, od Fonda PIO otela 180 miliona KM, a što je pravosnažno presuđeno. To smo mi zatekli. Vratili smo više od 40 miliona duga. Imali smo i plan kako dalje. Ljudi su glasali za ovu vlas koja ima namjeru da, nakon smanjenja plaća radnicima, uvodeći poreze na topli obrok i regres, smanji i penzije. Od nas podršku ne mogu očekivati. To su te zvučne reforme o kojima govori aktuelna vlast. Oporezuj sve što možeš, smanji sva izdavanja, pa ćemo gledati kako preživjeti.

TV1: U Mostaru je za četvrtak najavljen koncert podrške haškim optuženicima. Kakva se poruka šalje i kakav je vaš stav spram te manifestacije?

NIKŠIĆ: Jasna je i poruka i cilj. Nakon što je HDZ u ovom mandatu dobio više vlasti nego što može i da zamisli, jer se sve dijeli između SDA i HDZ, uz privremeno statiranje SBB-a, a nema nigdje ni trećeg naroda, ne mogu ponovo voditi kampanju na priči – dajte nam podršku pa ćemo praviti treći entitet. Treba naći temu oko koje će se homogenizirati biračko tjelo. To je sada priča o podršci haškim osuđenicima. Ne želim upasti u zamku da komentarišem pravosudni postupak, presuda još nije pravosnažna iako je prvostepeno izrečeno 111 godina zatvora. Neka pravosuđe kaže zadnju riječ. Neka presudi o čemu se radi. Ne radi se ovdje o podršci osuđenicima. Mislim da se radi o pripremi kampanje i homogenizaciji birača. To se ne bi moglo dešavati da HDZ i SDA nemaju relaciju koju imaju. SDA će to iskoristiti tako što su kao protiv toga i kako se navodno HDZ odnosi prema BiH. Oni će sada kao štititi interese Bošnjaka. Pri čemu su sve isporučili HDZ-u. To je licemjerstvo politike na najvišem nivou. Traži se način kako homogenizirati birače za izbore 2018. Građani su prozreli tu priču plašenja jednih drugima i trećima. I SDA i HDZ treba da odgovaraju za nedostatak ekonomskih reformi, investicija, zapošljavanja, a uloga opozicije i građana je da učinimo da ova vlast do 2018. nanese što manje štete.
POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Back to top button