Potop u Srbiji: Nezapamćeno nevrijeme razara sela, ima i mrtvih

Zbog obilnih padavina koje su u popodnevnim satima zahvatile okolinu Vršca u Srbiji, poplavljeno je više desetina kuća u mjestima Uljma i Šušare, kao i lokalni put između ova dva mjesta.

 

 

Vanredno stanje u Vršcu.

Jedna žena stradala je od posljedica nevremena koje je popodne zadesilo Vršac i okolinu, rekla je Tanjugu načelnica službe Hitne pomoći u Vršcu dr. Viktorija Nistor Omoran.

Prema njenim riječima, trenutno je situacija pod kontrolom i nema povrijeđenih, a Hitna pomoć, Žandarmerija i Crveni krst su na terenu.

Zbog obilnih padavina koje su u popodnevnim satima zahvatile okolinu Vršca, poplavljeno je više desetina kuća u mestima Uljma i Šušare, kao i lokalni put između ova dva mjesta, a da sada je evakuisano oko 40 ljudi, javio je RTS.

Kiša je počela padati tokom popodneva i za samo desetak minuta stvorili su se potoci na ulicama, a voda je prodrla u većinu domaćinstava u mjestu Uljma.

 Na terenu se nalaze pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Vršac, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pripadnike Žandarmerije u poplavljena mjesta, kako bi u najkraćem roku pružili pomoć ugroženom stanovništvu, saopćeno je iz MUP-a.

Na terenu su i vatrogasno-spasilačke jedinice iz Beograda, a u pomoć su pritekli i mještani s traktorima.

Nadležni se nadaju da će do večeras svi ugroženi biti evakuirani, a za one čija su domaćinstva poplavljena bit će osiguran smeštaj u Vršcu i Beloj Crkvi.

Općinski štab za vanredne situacije u Vršcu zakazao je vanrednu sednicu. Očekuje se smirivanje situacije, budući da za naredne sate nije najavljena kiša, a voda se počela povlačiti.

Na terenu se već nalaze pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Vršac, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pripadnike Žandarmerije u poplavljena mjesta, kako bi u najkraćem roku pružili pomoć ugroženom stanovništvu, saopćeno je iz MUP-a.

 Portal Južni Banat navodi da je tokom desetominutnog pljuska palo čak 100 litara kise po metru kvadratnom. Jedna starica od 87 godina je izgubila život, jer nije mogla izaći iz poplavljene kuće.

Na društvenim mrežama se navodi neprovjerena vijest da su u ovoj nesreći stradale još jedna starija žena i jedan stariji čovjek.

Trenutno se pribavlja se neophodna pomoć i organizira smještaj stanovništva koje se ne može vratiti u poplavljena domaćinstva.

faktor.ba
Back to top button