Sjemenke bundeve: 9 razloga da se jedu svaki dan!

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije.
Sjemenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogate su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalija, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i zašto ih treba jesti umjesto nezdravih grickalica.

1. Protiv raka
Istraživanje koje su proveli španski naučnici pokazalo je da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Јoš jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 odsto manji rizik od nastanka raka dojke.

2. Dobre za zdravlje prostate
Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

3. Ublažavaju simptome menopauze
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One regulišu napadaje vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Naučnici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

4. Smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Takođe, smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

5. Štite od dijabetesa
Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su dobre u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu koju treba svakodnevno da jedu.

6. Dobre za mršavljenje
Bogat su izvor vlakana i proteina, stvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 grama sjemenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, treba da se jedu umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

7. Poboljšavaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Јednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

8. Olakšavaju artritis
Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 grama sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

9. Sprečavaju nastanak osteoporoze
Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka treba da razmisle i od tome da počnu da grickaju sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrijidnosti cinka.

(Vijesti.ba)

Back to top button