Ramić u Maglaju: Početak radova na zbrinjavanju porodica iz kolektivnih centara

Početak realizacije radova na izgradnji stambenog objekta kojim se otvara druga faza projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH, gdje će 15 porodica iz kolektivnog centra dobiti nove stanove na korištenje, obilježen je danas u Maglaju.

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić najavio je da će se realizacijom ovog programa konačno krenuti u zatvaranje kolektivnih centara te pružiti šansa ugroženim kategorijama stanovništva da žive dostojanstveno i grade svoj život u novim domovima.

– Na području Federacije danas imamo 93 kolektivna smještaja sa 1.959 porodica. Kroz program koji realiziramo u saradnji s Razvojnom bankom Vijeća Evrope želimo zbrinuti najmanje 80 posto ovih porodica – kazao je ministar Ramić.

Dodao je da su ukupni troškovi projekta oko 104 miliona eura, isključujući PDV, a sredstva su osigurali kroz povoljni kredit kod Razvojne banke, ali i kroz učešće i izdvajanje entiteta i jedinica lokalne samouprave.

– Danas u Maglaju otvaramo radove na objektu koji će zbrinuti 16 porodica. Ovo je samo početak, pred nama je ozbiljan posao i u drugim zajednicama – poručio je ministar Ramić.

ramic-maglaj2

Kazao je kako rade u Goraždu tri zgrade sa 75 stanova, u Tešnju sa 21 stanom, a nastavljaju dalje i s Travnikom, Tuzlom, Zenicom i Srebrenikom. Projekti se realiziraju različitom dinamikom, u ovisnosti od ispunjenosti svih uvjeta i stepenu saradnje s lokalnim zajednicama.

– Proces povratka i proces zbrinjavanja prognanih traje već 22 godine od rata do danas. Mnogi godinama čekaju svoj dom, čekaju krov nad glavom, čekaju rješenje stambenog pitanja. Radeći na ovom projektu želimo ponuditi ljudima priliku i u saradnji s lokalnom zajednicom pokazati da je moguće realizirati ozbiljne, transparentne i korisne programe, ako svi preuzmemo svoj dio posla i odgovornosti – zaključio je ministar Ramić.

ramic-maglaj3

Ceremoniji su prisustvovali i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac te Stefan Sellen uime CEB banke.

Vrijednost projekta izgradnje zgrade za socijalno stanovanje iznosi 855 hiljada KM – saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f