VIDEO Pogledajte što su umjetnici i Radnička fronta izvodili na parkingu policije u Splitu

Foto: Index

NAKON Banovine i Konzervatorskog odjela, članovi udruge Adria Art Annale i aktivisti Radničke fronte napravili su performans na parkingu Prve policijske postaje u Splitu.

“Akciju smo nazvali zbližavanje umjetnika i policije. Čudna je situacija. Nekoliko puta smo bili hapšeni, teško je bilo komunicirati s policijom. Želimo poručiti da nas se ne hapsi bezveze, imamo razne kvalitete, a oni nas tretiraju kao niža bića. Smatraju da će proizvesti mir ako se koriste nasiljem, a zapravo samo proizvode dodatno nasilje. Na koncu smo shvatili da kad govoriš istinu u policijskoj postaji, to se uvijek iskoristi protiv tebe. Uče te da lažeš”, kazao nam je Antej Jelenić, predsjednik Udruge, koji je zajedno s kolegama već nekoliko puta privođen u postaju i Prekršajni sud zbog sukoba s investitorom Darkom Miladinom, koji se s njima spori oko prostorije koju je koristila Udruga u Dioklecijanovoj ulici, u samom središtu Splita, 30 metara od Peristila.


Sigurnost ili poniženje

Jelenić nam je prepričao svoju iskustva. Nisu zadovoljni kako postupa policija. Na parkingu su postavili natpis “Sigurnost ili poniženje”. A stavili su i probušenu zastavu Europske unije.

“Poruka je metaforička, sigurnost i poniženje. Za tu falšu sigurnost dobijamo svakodnevno poniženje. U zamjenu za slobodu dobivamo inflaciju nasilja. Par puta smo bili u pritvoru potpuno bez razloga, čak su nam se kršila i osnovna prava. Nisu nam htjeli pustiti odvjetnika u policijsku postaju. Ispostavilo se da su lagali sve što su govorili. Ima i dobrih policajaca, ali policija se drži zajedno i ne staje u obranu ljudi koji su privedeni. Neće stati u obranu istine”, kaže Jelenić.

Ozbiljne stvari

Policajci nisu došli na planirano druženje.

“I rekli su da neće doći, ali znaju da smo tu i da se nećemo prepasti i pobići nakon što su nas dva puta stavili u zatvor. To su ozbiljne stvari. Jesmo za zbližavanje, ali teško ćemo se zbližiti dok oni ne shvate neke stvari”, smatra Jelenić.

Umjetnici nastavljaju borbu za svoj prostor. Grad Split naložio je Miladinu da prostoriju vrati u prvobitno stanje, no koliko je poznato to još uvijek nije napravio.

index.hr

Back to top button