Pronađen lijek za sve alergije?

Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo biti doživotni lijek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikiriki, morske plodove i druge namirnice.

Istraživači kažu da su uspjeli “isključiti” alergijsku reakciju tokom eksperimenata na miševima, koristeći gensku terapiju da “otupe” imuni sistem, pišu nezavisne.com.

Oni smatraju da na sličan način mogu liječiti i astmu i predviđaju da bi testiranje na ljudima moglo početi za pet ili šest godina. Komentirajući ovu studiju, vodeći britanski stručnjaci nazvali su istraživanje prvim korakom ka “svetom gralu”, prenosi b92. Alergije nastaju kada imuni sistem pretjerano reaguje na potpuno bezopasne stvari.

U časopisu JCI Insight, australijski istraživači objavili su da je njihova genska terapija zaustavila tu reakciju kod miševa alergičnim na protein iz bjelanaca. Profesor Ray Steptoe sa Univerziteta u Queenslandu, kaže da bi njihovo istraživanje moglo dovesti do revolucije.

– To bi predstavljalo ogroman napredak za ljude sa ozbiljnim alergijama, što znači da ne bi morali da se plaše za svoj život svaki put kada odu u restoran – kaže on.

Eksperiment je podrazumijevao ubrizgavanje genetski modifikovanih ćelija u koštanu srž miševa, koje su potom proizvodile nove krvne ćelije, sposobne da “isključe” alergijsku reakciju. Istraživači se nadaju da će pronaći sličan oblik terapije i za ljude.

– Još nismo došli do jednostavne terapije, pa radimo na tome da je učinimo bezbjednom i primjenljivom, kako bi se mogla koristiti i kod različitih pacijenata – kaže dr Steptoe.

Avaz.ba

Back to top button