Erdogan: Kralj Salman treba preuzeti odgovornost za rješavanje krize u Zaljevu, izolacija Katara nije ni islamski i humani čin

Predsjednik Republike Turske i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan pozvao je saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziz al-Sauda da preuzme odgovornost i vodeću ulogu u rješavanju krize u odnosima između nekoliko zaljevskih zemalja sa Katarom, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužujući ga za podršku terorizmu, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen su prošle sedmice obustavili sve odnose i blokirali granice Katara, koji tvrdi da su te optužbe neosnovane.

Erdogan se u današnjem obraćanju na sjednici kluba parlamentarnih zastupnika AK Partije osvrnuo na tu krizu i kazao kako izolacija Katara nije ni islamski i humani čin.

“Zajedno sa Turskom, Katar je država koja je zauzela najjasniji stav protiv terorističke organizacije ISIS“, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je izolacija Katara svojevrsna smrtna kazna za tu zemllju.

“Kao lider Zaljeva, saudijski kralj Salman treba riješiti tu krizu. Očekujem da upravo on bude predvodnik u rješavanju krize“, kazao je Erdogan i dodao kako Saudijska Arabija mora revidirati ishitrene poteze u tom kontekstu.

Turski predsjednik je kazao i da je Katar zemlja sa nezavisnom politikom i jasnim stavom i koja ima važnu ulogu u regiji i svijetu, te je dodao kako bez podrške Turske i Katara sirijska opozicija ne bi imala šanse da opstane nasuprot sirijskog režima i terorista ISIS-a.

“Rješenje krize u Zaljevu će biti od koristi za sve zemlje i narode u regiji. Zato ulažemo velike napore i vodimo aktivnu diplomaciju u tom pravcu. Danas ću na telekonferenciji o toj krizi razgovrati sa katarskim emirom i predsjednikom Francuske“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također, poručio da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma. Naglasio je da se grupe PYD i YPG u Siriji ne mogu odvojeno posmatrati od grupe PKK-a jer je riječ o istoj terorističkoj organizaciji.

Osvrnuvši se i na najavljeni referendum o samostalnosti Kurdske uprave na sjeveru Iraka, turski predsjednik Erdogan je kazao da bi to bio pogrešan korak i prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti Iraka.

saff.ba

Back to top button