Ovo više čak nije ni provokacija, već spada pod bizarno: Tači kaže da bi Rusija priznavanjem Kosova učinila uslugu Srbiji

Tači kaže da Albanci shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, te da im to ne smeta

Hašim Tači
Foto: Profimedia/Abaca

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izgradio fer i konstruktivnu komunikaciju, i tvrdi da bi Rusija priznavanjem kosovske nezavisnosti učinila najveću uslugu Srbiji, jer bi joj, kako navodi, na taj način pomogla da se oslobodi mita o Kosovu.

U intervjuu za zagrebački Večernji list, Tači kaže da Albanci shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, te da im to ne smeta.

– Zapravo verujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji, priznajući Kosovo i pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu – naveo je Tači odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija prizna kosovsku nezavisnost.

A na pitanje da li Priština održava službene kontakte sa Rusijom, Tači kaže da Moskva ima Kancelariju za vezu u Prištini.

Kosovski predsednik tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Beogradu daju za unutrašnje dnevno-političke potrebe, sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima izgrađenu “fer i konstruktivnu konunikaciju”.

– Svi lideri, sve države koje teže EU treba da se ophode i komuniciraju u skladu s vrednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususjedske odnose i stabilan mir – rekao je Tači.

Foto: Profimedia/Abaca

Foto: Profimedia/Abaca

On kaže da to nekada od lidera zahteva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU.

– S predsjednikom Vučićem izgradili smo korektnu komunikaciju. U nekim slučajevima, kada je to bilo neophodno, razgovarali smo i telefonom. Pregovori u Briselu nisu laki ni za jednu stranu. Ali, najvažnije je da smo svi opredijeljeni da donesemo dobre odluke za naše zemlje, za građane naših zemalja, bez obzira na to koliko teške i nepopularne mogu izgledati te odluke na prvi pogled i kratkoročno – rekao je Tači.

Upitan kako bi ocenio odnose Beograda i Prištine s obzirm na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranje kosovske vojske, Tači kaže da su Kosovo i Metohija i Srbija dve nezavisne države.

Za Briselski sporazum iz 2013. kaže da je to “prvi sporazum o mirovnom rešavanju nesuglasica…nakon celog stoleća sukobljavanja”.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Back to top button