Rijaset IZ u BiH utvrdio visinu sadekatu-l-fitra

Ramazan je mjesec posta, ibadeta, oprosta, blagostanja, ali i milosti, dobročinstva prema siromasima koje se ogleda u davanju sadake, odnosno vitra.

Riječ sadaka je arapska riječ koja se udomaćila i u bosanskom jeziku, ‘sadakah’ u arapskom jeziku izvedena je iz riječi sidk što znači istina, istinitost, iskrenost i čvrstina. Sadekatu-l-fitr je obaveza svakom muslimanu, maloljetnom, punoljetnom, muškarcu i ženi te slobodnom i robu.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je utvrdio visinu sadekatu-l-fitra za ramazan 1438./2017.godine, te ove godine vitra za područje Bosne i Hercegovine iznosi 20, 10 i 7 KM, a za područje bošnjačke dijaspore od 20, 15, 10 eura ili u protuvrijednosti druge valute.

Vijeće muftija utvrđuje visinu sadekatu-l-fitra, a polazna osnova za određivanje su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktualne cijene prehrambenih proizvoda. Vitra se daje u vrijednosti jednodnevne hrane obveznika vitra, a ona može biti i veća od navedenog iznosa. Vitru je dužan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane bajrama. Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sopstvenih sredstava iz kojih bi dali vitru.

Osoba koja nema imetka, nije obavezna izdvojiti vitru, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga što joj je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr, ali ako ne posjeduje dovoljno sredstava, onda će izdvojiti barem četiri pregršti (namirnica). Pohvalno vrijeme za davanje vitra je zadnja trećina ramazana, na bajramsko jutro, ali prije obavljanja bajram-namaza. Također se u ramazanu daje i fidja, odnosno, otkup za neispoštene dane ramazanskog posta.

Ukoliko musliman koji u toku ramazana nije postio određeni broj dana ili cijeli ramazan zbog opravdanih razloga, a koji smatra da neće biti u stanju napostiti te dane, onda će za svaki dan koji nije postio nahraniti jednog siromaha ili uplatiti fidju kojom će se obaveza posta nadomjestiti. Visina fidje je kao i visina vitra. Davanjem vitre također se izražava i zahvala Allahu na blagodati kojom je počastio one koji su ispostili, koji su u namazu proveli i raznim dobrim djelima ispunili mubarek mjesec ramazan.

Prenosi se da je Muhammed a.s. naredio sadekatul-fitr kao čišćenje za postača od ružnih postupaka, grijeha, i kao hrana za siromahe, “onaj ko sadekatul-fitr izdvoji prije bajram-namaza, bit će mu primljen, a onaj ko ga izdvoji nakon bajram-namaza, brojat će se kao obična sadaka”.

Izvor: Fena
Back to top button