Jedan će morati pasti: Kralj srpskih tabloida i Vučić u ratu do istrebljenja

U Srbiji posljednjih mjeseci bukti medijsko-politički rat. Na jednoj strani je vjerovatno najčitaniji politički tabloid Kurir, a na drugoj Srpska napredna stranka i njezin lider, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa svim ostalim tabloidima i dijelom privatnih televizija.

Vučić i Rodić s urednicima Kurira tokom posjete redakciji 1. marta ove godine FOTO: Kurir

Vučić i Rodić s urednicima Kurira tokom posjete redakciji 1. marta ove godine FOTO: Kurir

Kako to obično biva, pozadina svega je novac. Vlasnik Kurira Aleksandar Rodić je u “proglasu” najavio da će se obračunati sa “diktatorom Aleksandrom Vučićem”. Druga strana odgovara da je krajnje vrijeme da se prekine s “reketiranjem” koje provodi Kurir i da plati milione eura poreza koji duguje.

Medijski Frankenštajn

Kurir je nastao u vrijeme akcije Sablja, provedene protiv Zemunskog klana i (para)vojnih i (para)obavještajnih struktura u Srbiji nakon ubistva tadašnjega srbijanskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Poznavaoci medijske scene u Srbiji tvrde da je list nastao ili da je u najmanju ruku imao dobre veze sa odmetnicima upravo iz sigurnosnog sektora Srbije.

– Nakon izbora mete krenulo bi se u njezino blaćenje, a sve s ciljem sakupljanja što više novca – tvrdi tako Matko Matić iz medijske mreže Antidot. U međuvremenu je prerastao u samostalnog igrača, “medijskog Frankenštajna”.

O kolikoj medijskoj mašineriji se radi govori i to da Rodić u sklopu Adria Media Group ima 57 štampanih i 26 digitalnih izdanja. Prema nekim procjenama drži gotovo pola tržišta magazina, najmanje trećinu tržišta dnevnih listova i na njegove online medije dolaze dvije trećine korisnika interneta u Srbiji.

Tome treba dodati i medije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj… Između ostalih, izdaje i Newsweek, National Geographic, Cosmopolitan, Elle, Men's Health, Story, Lisu… za područje bivše Jugoslavije.

Iz mjeseca u mjesec Kurir je čas izdizao u nebesa neke političare, poput Vučića, Borisa Tadića, Tomislava Nikolića ili Mlađana Dinkića, da bi nakon nekoliko mjeseci postali “smrtni neprijatelji”.

Prije samo nekoliko mjeseci Vučić je bio “baš sretan što je posjetio redakciju Kurira”, a sudeći po osmjesima s fotografija, bili su i oni koji ga danas nazivaju “diktatorom'”. Nemanja Pajić, glavni urednik Kurira, tvrdi da oni profesionalno rade svoj posao i da prate i aktivnosti vlasti i opozicije, ali i da objavljuju kritičke tekstove i stavove.

Tabloidi bliski Vučiću tvrde da su uz gazdu Kurira Rodića danas stali bivši lider Demokratske stranke Dragan Đilas, kojeg je Rodić nekad “razapinjao” u Kuriru, te gazda “Delte” Miroslav Mišković. Đilas, tvrde, planira da se na sljedećim lokalnim izborima 2018. godine vrati na vlast u Beogradu.

Mišković se, navode, nada da će s promjenom režima izbjeći višegodišnju zatvorsku kaznu zbog utaje poreza, dok Rodić panično pokušava zataškati svoje neplaćanje/utaju poreza pri čemu se spominju milioni eura. Rodić planira i osnovati stranku, a sve kako bi se u slučaju hapšenja prikazao kao “politička žrtva Vučićeve diktature”.

Cenzura ili porezni dug

Rodić preko svojih medija tvrdi da je “sadašnja Vučićeva vlast došla u fazu u kojoj svaki iole kritički tekst doživljava kao pokušaj rušenja”.

– Zato je uvela cenzuru! To je posljednja faza apsolutizma, taj gubitak svijesti da su za razvoj demokratskog društva neophodni kritički mediji – tvrdi Rodić i dodaje da su ljudi bliski vlasti “preuzeli kontrolu nad novcem koji su kompanije odvojile za oglašavanje, pa poslušni mediji dobijaju najveći dio kolača, a oni drugi ili mrvice ili ništa”.

– Posljedice po mene, moju porodicu i moju firmu već sad su ogromne, a mogu da budu i fatalne jer u rukama vlasti je svilen gajtan kojim pridavljuju i dave nepoćudne – tvrdi Rodić objavljujući tekstove potkrijepljene fotografijama na kojima navodno “Vučićevi batinaši mlate demonstrante protiv režima i novinare”.

“Vučićevi” tabloidi tvrde da je samo Rodićev Kurir dužan oko pet miliona eura, što on opovrgava i istovremeno tvrdi da mu svakodnevno na vrata kucaju porezni inspektori.

Njegova direktna konkurencija tvrdi nešto sasvim drugo. Željko Mitrović, vlasnik Pinka, i Aleksandar Rodić su donedavno bili “braća”. Mitrović je prije dvije godine morao prodati dobar dio svoje imovine kako bi do posljednje pare izmirio sve porezne dugove sa svim zateznim kamata – ukupno oko stotinu miliona eura!

– Samo prije dva mjeseca pričasmo o zajedničkim poslovima i ako se dobro sjećam zasjenio si me hvalospjevima o Vučiću tako da sam se i sam čudio kako se ja nisam sjetio svih tih dobrih stvari na koje si me ti, dobri Aco, podsjetio. A samo šezdeset dana kasnije, kad ti je stiglo porezno rješenje, i kad si se vjerovatno prvi put sreo sa dubinom sopstvene finansijske krize odlučio si da ti je samo jedan čovjek kriv. A kriv je zato što neće i ne može državnim novcem da finansira tvoje gubitke – napisao je gazda Pinka u otvorenom pismu Rodiću otkrivši da je gazda Kurira morao prodati i Story za 700.000 eura kako bi pokrio barem dio dugovanja,piše Faktor.

Back to top button