Pravosnažna presuda: Političar u Švicarskoj osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Donatello Poggi, lokalni političar iz švicarskog kantona Ticino nedavno je osuđen za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine

 

Iako Poggi ima mogućnost da se žali Saveznom sudu, taj sud nema mogućnost da tumači činjenice čiji je čin genocida sastavni dio.Sudije Giovanni Roggero, Giovanni Celio i Marco Frigerio osudili su nedavno Poggija u drugostepenom postupku zbog rasne diskriminacije, negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici, jer je 2012. godine objavio dva teksta na portalima Corriere del Ticino i TicinoLibero, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava bez ozbiljnih argumenata i dokaza, što je zaključeno kao čin diskriminacije.

Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka.

Ova drugostepena presuda je važna jer je sud u Švicarskoj poslije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid.

 

Back to top button