JESTE LI NEZADOVOLJNI OBIMOM GRUDI? OVI SAVJETI ĆE VAM POMOĆI!

Godine se ne mogu vratiti unatrag a prirodna ljepota sa vremenom ponestaje. Kako bez odlaska hirurgu, a pomoću masaže i ljekovitog bilja  povećati i učvrstiti poprsje, saznajte u nastavku teksta.

Velikoj većini žena grudi počnu rasti otprilike sa 10 ili 11 godina, a početak njihovog rasta u bilo kojem razdoblju između osme i 13. godine smatra se normalnim. Da narastu, u prosjeku im je potrebno četiri do pet godina. No iako najviše narastu u vrijeme puberteta, punu veličinu dosežu tek u ranim dvadesetim godinama. Nekima narastu i prekomjerno, a nekima nikako. Koga možemo kriviti za tu “nepravdu”? Nikoga, sem genetike. Veličina grudi može se naslijediti ili s mamine ili s očeve strane (šanse su jednake!), piše Aura.

Sastav i oblik grudi

S vremenom grudi mijenjaju svoj sastav. Nakon puberteta sastoje se od masnoće, mliječnih žlijezdi i kolagena koji ih čini čvrstima. No kasnije se postotak mliječnih žlijezda i kolagena smanjuje, dok postotak masnog tkiva raste, a to je glavni razlog zbog čega se starijim ženama grudi objese. Čini se da je proces starenja grudi neizbježan?

U nastavku vam nudimo nekoliko domaćih recepata, koji će uljepšati vaš dekolte bez odlaska pod nož. Naredne biljke su od pamtivijeka pomagale umjerenom rastu, povećavanju i učvršćivanju grudi.

Piskavica – Sjeme piskavice ima u narodu vjekovnu reputaciju sredstva za uvećavanje grudi, jer sadrži fitoestrogene (biljni estrogen). Estrogen ima višestruko djelovanje u organizmu, a dva se razloga odnose na uvećavanje grudi. Ovaj hormon izaziva rast ćelija u grudima i doprinosi zadržavanju vode. Recept: u šerpu sipajte dvije šolje vode preko jedne šolje piskavice, dodajte malo bosiljka, kima, mirođije i sladića. Neka sve provri, a zatim ostavite pola sata da se ohladi. Nakon cijeđena dodajte sok od limuna i med prema ukusu. Pijte jednu do dvije šoljice dnevno, nikako više.

Morač – Još jedna od estrogenih biljaka koja se vijekovima unazad koristi za pojačano stvaranje mlijeka. Možete da ga dodate čaju za grudi kao dopunu piskavici. Kao ulje, morač nije preporučljiv za upotrebu, pogotovo trudnicama. Može izazvati pobačaj. U dozama većim od jedne kašičice dnevno morač je toksičan, dok manje doze na povećanje grudi djeluju i više nego pozitivno.

Kim – i običan i crni kim dokazana su sredstva koja povećavaju broj mliječnih ćelija kod laboratorijskih životinja. Dejstvo ove biljke na grudi kod ljudi je slično, jer sisari u principu imaju slične reakcije na jedinjenjima sa mliječnim dejstvima. Napravite bilo koji čaj i začinite ga sa malo više mljevenog kima. Taj začin takođe povećajte u ishrani.

Vježba pomaže

Prave vježbe mogu grudi malo učvrstiti ili podići. Grudi nemaju mišiće, no vježbe za grudni koš, kojima se jačaju okolni mišići što ih drže, mogu pomoći i utjecati na to da budu čvršće. Također, pravilna njega i prehrana važne su i za ljepotu grudi. Koža na grudima je tanja i sklona isušivanju, stoga ju je potrebno redovito mazati losionom ili kremom, a za njihovu ljepotu posebno su važni vitamini A, C i E. I masaža će im goditi, baš kao i ostatku tijela, zbog poboljšanja cirkulacije.

Plastika vs priroda

Prema nekim procjenama, danas u svijetu četiri miliona žena ima umjetne grudi, od čega čak dva miliona u SAD-u. Prosječna dob žena koje u grudi stavljaju implantate je 34 godine, a 90 posto njih to radi nakon što su već rodile djecu. Većina ih poveća grudi za dvije veličine košarica, no oko šest posto žena bude nezadovoljno novim grudima i zatim ih vraćaju u prijašnje stanje.

Seksom do većih grudi

Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali je tako: redovan seks povećava ženske grudi. Jedna od najopširnijih studija u kojoj se istraživala povezanost seksa i zdravlja, provedena na sveučilištu Queens u Belfastu, otkrila je da seksualno uzbuđenje intenzivira krvotok što može pridonijeti povećanju grudi za čak 25 posto.

Osim toga, u trenutku postizanja vrhunca događa se veliki broj hemijskih reakcija i fizičkih promjena u tijelu. Brzina cirkulacije doseže svoj maksimum zbog čega krv bogata kisikom vrlo brzo ulazi u sve organe, uključujući tu i mozak pa i grudi.

(Hayat/Foto: Arhiv)

Back to top button