Kusturica se naljutio na Vučića, jer je zvao Izetbegovića, pa odbio doći na inauguraciju

Reditelj sa srbijanskom adresom Emir Kusturica neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iako je pozvan, potvrđeno je Faktoru.

 

 

Naime, među uglednim zvanicama trebalo se naći mjesta i za Kusturicu, ali je on odbio doći.

Razlog tome je prisustvo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji će zajedno sa državnicima iz zemalja regije i ostatka Evrope prisustvovati svečanosti danas u Beogradu.

Kusturica je naročito posljednjih godina iznosio negativne stavove o Izetbegoviću, a ponajviše zbog apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u kojom je osporio 9. januar kao takozvani “dan Republike Srpske”.

Reditelj, porijeklom iz Sarajeva, je tako prilikom obilježavanja 9. januara u Banjoj Luci poželio i da ima “malu atomsku bombu”, čime bi očito htio riješiti pitanje između bošnjačkog i srpskog naroda.

Za razliku od Kusturice, Izetbegović i Vučić su proteklih godina, a i pred inauguraciju, govorili pomirljivim tonovima i potrebi mira, saradnje i uvažavanja između dva naroda.

Izetbegović je sinoć na iftaru u Konjević Polju, a i danas u Beogradu izrazio nadu da će odnosi na relaciji Sarajevo – Beograd biti prijateljski, bazirati se na uzajamnom poštovanju, priznavanju istine o proteklom ratu i ekonomskoj saradnji.

– Očekujem da Vučić uradi ono što Nikolić nije uradio, dakle, da dođe u Sarajevo, da nas pozove u Beograd i da se radi na tome da Srbija i BiH bolje sarađuju, da idu naprijed u istom smjeru ka EU, da se odnosi poprave, da se odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju. Kao što sam rekao da se sa riječi pređemo na djela – naglasio je Izetbegović danas u Beogradu.Pišse faktor.

Back to top button