Teroristički napad u Mekki: Bombaš samoubica se raznio u blizini Velike džamije

Bombaš samoubica je planirao zaustaviti hodočasnike prema najsvetijem mjestu islama tokom posljednjeg dana ramazana, svetog mjeseca muslimana.

Spriječen napad na Veliku džamiju FOTO: EPA

Spriječen napad na Veliku džamiju FOTO: EPA

U pucnjavi koju je policija razmijenila sa samoubicom, ranjeno je najmanje šestero stranih hodočasnika i pet policajaca. U blizini Velike džamije samoubica je i aktivirao eksploziv, a nakon čega se urušila trospratnica u kojoj je bio u tom trenutku.

Saudijska državna televizija emitirala je snimak na kojem se vidi policija i spasilačke ekipe kako trče kroz uske ulice u blizini Velike džamije. Eksplozija je uništila zgradu i automobile parkirane u blizini, a okolni objekti izrešetani su šrapnelima i rupama od metaka, prenosi Index.hr.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je saopćeno da je onemogućen teroristički plan kojim se željela narušiti sigurnost Velike džamije i oskrnaviti najsvetije mjesto na zemlji.

“Oni se pokoravaju zlom i pokvarenom služenju sebi, upravljani iz inozemstva čiji je cilj destabilizirati sigurnost ove blagoslovljene zemlje”, stoji u saopćenju ministarstva koje nije obznanilo ko je upleten u napad.

faktor.ba

Back to top button