Mjesto gdje je sultan Mehmed Fatih klanjao džumu i tako donio nur islama na ove prostore

 

Mjesto gdje je sultan Mehmed Fatih klanjao džumu i tako donio nur islama na ove prostore
Ispod ostataka kamengradske tvrđave kod Sanskog Mosta, nekadašnjeg sjedišta subaša, dizdara, aga i kapetana, duboko u ravnici sela ispod prastare lipe koja se bori sa zelenim grozdovima imele u svojoj krošnji, u kamengradskom mezarju, stoji već pet i po stoljeća Fatihova musalla, jedina očuvana bajramska musalla na Balkanu i nacionalni spomenik bh. kulture. Obnovljena je i zaštićena od nasrtaja civilizacije.

Ogroman značaj

Šestougaona kupola zalivena je olovom, a na pozadini mihraba uklesan je tarih uokviren toridiranom vrpcom koji glasi: “U svrhu da se u ovim krajevima čuje glas vjere o Božijem jedinstvu, podigao je sultan Mehmed Fatih-han prilikom svog boravka u ovom mjestu, jedan mihrab i jedan minber, koji su prije 15 godina porušeni, pa ih je ovoga puta obnovio pročelnik vjere Konjičanin Hadžić – Ismail Šukri efendija Hadžić 1. šaban 1327. h. g. (18. avgust 1909.)“.

Oko Fatihove musalle je kameni zid i ograda, djelo ovog vremena, dobar argument države u rehabilitaciji vrijednog spomenika kulture. Skoro je četvrt stoljeća otkako se jedna ideja, preuzeta iz ranijeg vakta, osmišljena i „utegnuta“, nastavila u godinama nakon strašnoga rata. “Musalla” je postala važna kulturno-vjerska manifestacija ovoga kraja i muslimana BiH. Odavno je prerasla lokalne okvire te je zadobila atribute ne samo bosanske nego i regionalne manifestacije. Na „Musallu“ svake godine dolaze i musafiri iz evropskih i bliskoistočnih zemalja.

Prvog petka u julu klanja se džuma-namaz kao kruna višednevne manifestacije protkane bogatim sadržajima, po predanju o tome kako je na ovom mjestu sultan Mehmed Fatih-han klanjao džuma-namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu.

Dostojanstvo Bošnjaka

Prošle je godine kao izaslanik reisu-l-uleme, a to je tradicija i dio službene agende „Musalle“, klanjanje džume predvodio Mensur ef. Malkić, imam Begove džamije u Sarajevu i direktor Gazi Husref-begove medrese.

Malkić je podsjetio na potrebu povratka vjeri i moralnim načelima, koji su njen sastavni dio, te naglasio da je Islamskoj zajednici veoma stalo do ove manifestacije, jer “Musalla” u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, dž. š., plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka i označava povratak korijenima islamske vjere.

– Čast mi je da sam na istom mjestu gdje je Sultan Mehmed Fatih klanjao džuma-namaz i tako donio nur islama na ove prostore. Poruka „Musalle“ nama, muslimanima, je da živimo međusobno u što boljim odnosima, ali i da održavamo dobre međuljudske odnose i s našim komšijama koji nisu muslimani – univerzalna je poruka koju je tada poslao ef. Malkić.
Sanacija i obnova

Kamengradska musalla, osim povijesne, ima i umjetničku i estetsku dimenziju te vrijednost. Nakon što je 1895. godine izgorjela, obnovom 1909. izgubila je prvobitni izgled, tako da je sa strana mihraba visokog 2,9 metara urađen par malih drvenih mimbera s alemima, a smanjeni su i presjeci stubova te ojačani metalnim dijagonalnim zategama. Godine 1950. svi kameni elementi presvučeni su betonom i kulirom, a 1997. urađena je sanacija sitnih oštećenja mihraba, izrađeni drveni mimberi i kupola.

Održavanje međureligijskog dijaloga

„Musalla 2017“ bit će održana od 3. do 5. jula u Sanskom Mostu, kada će je obilježiti niz prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog, kulturnog i sportskog karaktera. Centralni događaj 7. jula odjavit će manifestaciju, a to je klanjanje džuma-namaza na musalli u Donjem Kamengradu koju će, kako je najavljeno, predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović.

Potvrđen je dolazak velikog broja gostiju iz vjerskog i društvenog života BiH, ali i šire. Direktor manifestacije “Musalla 2017” Mirsad ef. Spahić ističe kako se, između ostaloga, u okviru ovogodišnje manifestacije planira i održavanje međureligijskog dijaloga.

– Bit će upriličeni i promocija knjige “Odnos osmanskih vlasti prema bosanskom ustanku 1875.-1878. godine” autora Hasana Škapura, naučni skup o temi “Muslimani i Evropa”, na kojem se očekuje učešće eminentnih naučnika. Osim toga, bit će održani i veliki koncert ilahija, internacionalna noć Kur’ana, izložbe, sportski i drugi sadržaji – najavljuje ef. Spahić.

(Vijesti.ba / Avaz)

Back to top button