Dodik za Politico: Neće biti referenduma za otcjepljenje RS-a iduće godine

Dodik za Politico: Neće biti referenduma za otcjepljenje RS-a iduće godine

Foto: Arhiv/Klix.ba
Dodik je kazao da razumije okolnosti i kontekst te da je svjestan kako bi referendum o nezavisnosti manjeg bh. entiteta 2018. godine izazvao mnoge reakcije.

Međutim, predsjednik RS-a ponovio je kako postoji mogućnost da otcjepljenje jednog dana bude stavljeno na dnevni red te da on slijedi put do samostalnosti.

Politico podsjeća da je Dodik u više navrata najavljivao proglašavanje nezavisnosti, ali da su visoke diplomate koje imaju značajne ovlasti u BiH jasno poručile kako bi to dovelo do uklanjanja Dodika s političke scene, jer je secesija neustavna.

On je BiH opisao kao “državu u nedostaku” koja je na putu dalje fragmentacije, a Evropsku uniju nazvao je tvorevinom koja blijedi. Na drugoj strani predsjednik RS-a pohvalio je Rusiju i Kinu za koje je kazao da nude prijateljstva zemljama na balkanu bez provlačenja političkih utjecaja.

Predsjednik RS-a priznao je kako nikada nije dobio podršku Rusije za održavanje referenduma o nezavisnosti RS-a, a Politico ističe da Rusija koristi Dodika kao “šapu” na Balkanu.

Dodik je rekao da je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao isključivo o privrednim temama te da zvanična Moskva nikada nije vršila pritisak na njega za razliku od Brisela.

Politico piše i kako Banja Luka u praksi već ima ulogu glavnog grada neke malene zemlje uprkos tome što je glavni grad RS-a Sarajevo. Kako navode, u Banjoj Luci nalaze se institucije, spomenici poginulima i zastave RS-a koje su veoma slične zastavi Srbije. Ističu da su zastave države BiH i njeni simboli manje uobičajeni u ovom gradu.

klix.ba
Back to top button