Od lošeg zadaha do problema s kožom: Šta ovi simptomi otkrivaju o vašem zdravlju

Ispravno funkcioniranje probavnih organa želuca i crijeva od neizmjerne je važnosti za ukupno zdravlje čovjeka. Poremećaj u njihovom radu može uzrokovati brojne fizičke simptome, kao i promjene raspoloženja.

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: ILUSTRACIJA

Nutricionistica iz Australije Anna Paredes otkrila je glavne pokazatelje nezdravih crijeva, uz zatvor i sindrom iritabilnog crijeva kao očigledne simptome, prenosi Daily Mail.

Zatvor rezultira nadutošću, što je znak “zarobljenih” plinova. Podrigivanje nakon jela se također povezuje s poremećajem probavnog sistema, posebno ako su i drugi jeli ono što ste i vi, ali oni ne podriguju. To također, upozorava Parades, može biti znak i loše tolerancije ugljikohidrata.

U tom slučaju u prehranu treba uvesti više lisnatog, vlaknastog povrća i voća, a kod svih s lošom probavom savjetuje se unos više jogurta i fermentiranih mliječnih proizvoda koji su najveći saveznici tih organa.

Probavni problemi reflektiraju se i na koži, a najčešće u obliku neobjašnjivih crvenih mrlja, izbijanja prištića po obrazima i općenito suhim dijelovima kože.

Neadekvatna prehrana može biti i uzrok lošeg zadaha. Puhnete li u šaku i osjetite neugodan miris, velike su šanse da to osjete i drugi ljudi oko vas, čak i ako ste nedavno oprali zube. Problem se čak u više od 80 posto slučajeva nalazi u želucu te neadekvatnoj prehrani s premalo unosa vode. Ako je jezik prekriven bijelim naslagama, tada je to simptom koji potvrđuje neravnotežu.

Paredes savjetuje da treba piti oko 3 litra vode dnevno kako bi crijeva bila dovoljno hidrirana te se smanjio loš zadah i popravilo stanje kože. Ovo će, također, pomoći i u gubitku kilograma te vraćanju energije.

Izvor: Daily Mail
mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f