Facebook špijunira odavno, ali novina koju su uveli može da vam uništi život

Facebook špijunira odavno, ali novina koju su uveli može da vam uništi život

Znate onaj osjećaj kada vam se na Facebooku prikaže oglas koji vi čak niste ni pretraživali na društvenoj mreži? E, to je osjećaj špijunaže. Jeziv, ali ipak već dovoljno poznat. I mada se korisnici ne slažu sa takvim načinom poslovanja Facebooka, ipak su se pomirili s tim.

Međutim, čini se da gigant iz Californije ne misli tu da stane. Naprotiv! Oni uvode još jeziviju opciju, koja prijeti da kompletno uništi privatnost svih nas.

Ovog puta Facebook je smislio da targetira čitavu vašu porodicu istovremeno! Šta to znači?

Na primjer, ukoliko ste na oglasu vidjeli neki hotel, Facebook će se potruditi da taj oglas vide svi članovi vaše porodice. Tako će se nadati da biste uz porodičnu večeru možda i poveli priču o tom hotelu, koji biste eventualno rezervirali.

facebook-lupa

Kako da izbjegnete targetiranje?

Kako bi identificirao domaćinstva, Facebook poredi prezimena, mjesta na kojima su se ljudi zajedno prijavljivali i podatke koje ste naveli o sebi, poput onih da ste u braku ili imate dijete. Također koristi i lokacijske podatke, poput vaše IP adrese ili poštanskog broja.

Korisnici mogu da izbjegnu targetiranje tako da u podešavanjima privatnosti isključe kategoriju “member of a family-based household”, ali mnogi ne znaju da to mogu da urade.

Eto vam prilike…

Autor: A. Z.

Back to top button