Kad nema zakona i četnici kolo vode: Kod Banje Luke se postavlja spomenik vojvodi Lazaru Tešanoviću

Kad nema zakona i četnici kolo vode: Kod Banje Luke se postavlja spomenik vojvodi Lazaru Tešanoviću
Lazar “Laza” Tešanović je bio četnički vođa i saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu. Sklopio je sporazum i sarađivao s NDH, kako bi zaustavio jačanje partizana. Navodi se da je Tešanović direktno odgovoran za ubistvo 70 ranjenih partizana.

Bez imalo sustezanja već godinama se širom Republike Srpske podižu biste i spomenici osobama koje su deklarativno pripadale grupama ili formacijama koje su bile sastavni dio fašističkog sistema u Drugom svjetskom ratu.

Iako bi najlakše pitanje trebalo biti ko je fašista, a ko antifašista na Balkanu, nažalost već dugo to nije tako, pa se pod reviziju dovodi sve i relativizira povijest.

Spomenik četniku Lazaru Tešanoviću otkrit će Drago Mićić i Boško Torbica, predstavnici Pokreta srpskih četnika Ravne Gore iz Amerike. Ovom činu prisustvovat će i izaslanik banjalučkog episkopa Jefrema, kao i starješina hrama Svetog Save u Milwaukeeju u SAD-u.

Ovakvi i slični primjeri postavljanja spomen obilježja osobama koje su već decenijam i u nauci okarakterisane kao mračna strana povijesti, potvrđuju da BiH hitno treba zakon koji će se jasno odrediti prema ovakvim pojavama. Ipak, uprkos brojnim pokušajima i inicijativama, kažnjavanje ovakvih činova još dugo će ostati samo ideja, sve dok politički alteri ne budu odlučnije djelovali.

klix.ba
Back to top button